Republicanii acuză un tratament vădit părtinitor, un ziar protestează împotriva cenzurii iar șeful Twitter califică modul în care a comunicat propria sa platformă drept "inacceptabil": polemica legată de un articol controversat legat de Joe Biden subliniază poziția dificilă a Facebook și Twitter, cu trei săptămâni înainte de prezidențialele americane, scrie AFP.

Joe BidenFoto: Saul Loeb / AFP / Profimedia Images

"Comunicarea legată de acțiunile noastre privind articolul din New York Post nu a fost grozavă. Și să blochezi distribuirea linkului la articol cu un context zero care să explice de ce: inacceptabil", a afirmat Jack Dorsey, fondatorul Twitter, miercuri seara.

Cotidianul conservator a publicat e-mail-uri care ar fi fost recuperate ilegal de pe un computer unde erau stocate mesaje, fotografii și înregistrări video personale ale fiului lui Joe Biden, Hunter Biden.

Aceste mesaje au relansat acuzațiile lansate la adresa candidatului democrat la Casa Albă de tabăra lui Donald Trump, potrivit cărora ar fi ajutat grupul ucrainean Burisma să scape de anchete legate de corupție. Hunter Biden a făcut parte între 2014 și 2019 din consiliul de supraveghere al societății specializate în gaze naturale.

Twitter a blocat distribuirea articolului afirmând că acesta conține documente care încalcă două dintre regulile sale: să nu se publice date personale (e-mail, numere de telefon) și să nu se publice elemente piratate.

"Nu dorim să încurajăm piratarea autorizând difuzarea de documente obținute ilegal", a explicat compania, pe contul său dedicat securității, reamintind că discutarea articolului nu este interzisă, ci doar distribuirea sa.

Cenzură

Dar aceste clarificări au venit după o zi de critici dure împotriva rețelelor.

"Îngrozitor că Twitter și Facebook au retras articolul privind e-mail-urile (...) legate de Sleepy Joe Biden și fiul său, Hunter, din New York Post. E doar începutul pentru ei. Nimic nu e mai rău decât un politician corupt", a scris Donald Trump pe rețeaua sa favorită.

Miliardarul republican a acuzat ulterior Twitter că a blocat contul purtătoarei sale de cuvânt, Kayleigh McEnany, pentru că a distribuit articolul.

"Pentru că a distribuit adevărul! I-au închis contul", "Încearcă să-l protejeze pe Biden", a afirmat președintele american, într-un miting în Iowa.

Unul dintre directorii Facebook, Andy Stone, a pus în discuție realitatea acestor e-mail-uri și a anunțat că informațiile publicate de cotidian fac obiectul unei verificări. În așteptarea rezultatelor, grupul californian a decis să reducă vizibilitatea articolului.

Senatorul republican Josh Hawley a acuzat "părtinirea" Facebook și un blocaj împotriva unui articol privind "un act potențial contrar eticii a unui candidat la prezidențiale".

New York Post, unul dintre cele mai citite cotidiene din țară, a acuzat la rândul lui "cenzura Facebook pentru a ajuta campania lui Joe Biden".

Arbitrul adevărului

"Întâi cenzura și după aceea se pun întrebări: este o atitudine scandaloasă pentru una dintre cele mai puternice platforme din Statele Unite", potrivit unui editorial publicat de NYP care acuză Facebook că a devenit "o mașină de propagandă".

Patronul Facebook Mark Zuckerberg a repetat în mai multe rânduri că rețeaua nu trebuie să luată drept un "arbitru al dreptății", în special pentru a-și justifica alegerea de a reglementa foarte puțin postările personalităților politice, în ideea de a permite utilizatorilor să-și formeze propria opinie.

Dar platformele sunt acuzate de cenzură de conservatori iar din zona de stânga li se reproșează că nu luptă suficient împotriva informațiilor false, a incitării la ură și a tentativelor de a descuraja alegătorii să voteze.

După luni de tensiuni în creștere și o pandemie propice dezinformărilor, rețelele sociale au înăsprit regulile privind moderarea conținutului, pentru a proteja alegerile de ingerințe și manipulări.

Ori, articolul din New York Post reamintește afacerea Hillary Clinton, candidata democrată din 2016, ale cărei e-mail-uri piratate de hackeri ruși au fost difuzate pe internet prin site-uri anonime și prin WikiLeaks.

Facebook și Twitter au promis intransigența în fața acestor tactici de tipul "hack-and-leak", unde entități obscure oferă informații piratate presei și se folosesc de rețelele sociale pentru a le propaga.

Ucraina

New York Post afirmă ca a obținut o copie a unui hard disk de pe un computer pe care Hunter Biden îl lăsase pentru a fi reparat într-un magazin din Delaware în aprilie 2019. Copia ar fi ajuns în mâinile avocatului personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, care ar fi trimis-o ulterior ziarului.

Articolul și informațiile furnizate susțin acuzațiile lui Donald Trump și ale partizanilor săi.

Potrivit acestora, Joe Biden, pe atunci vicepreședintele lui Barack Obama, a contribuit la demiterea procurorului general al Ucrainei Viktor Șokin în 2016 pentru a ajuta Burisma să scape de anchetele anti-corupție care ar fi putut ajunge la fiul său.

Fără a dezminte existența computerului sau a mesajelor, un purtător de cuvânt al lui Joe Biden, Andrew Bates, l-a acuzat pe Giuliani că a mai propagat "teorii complotiste discreditate".

Burisma s-a aflat în centrul procesului de destituire care l-a vizat pe Donald Trump, acuzat că a făcut presiuni asupra Ucrainei pentru ca puterea de la Kiev să-l ancheteze pe Joe Biden și activitățile comerciale ale lui Hunter.

Președintele american a fost achitat în februarie.