Volkswagen a anunțat miercuri că a ajuns la o înțelegere cu procurorii brazilieni pentru a compensa foștii angajați ai unității din Brazilia a companiei pentru încălcări ale drepturilor omului comise în timpul dictaturii militare a țării sud-africane, relatează AFP și Barrons.

Volkswagen BraziliaFoto: Henry Milleo / AFP / Profimedia Images

Foști angajați ai producătorului auto și familiile acestora au dat în judecată producătorul auto în urmă cu cinci ani, acuzând că biroul de securitate din Brazilia al Volkswagen a colaborat cu regimul militar care a condus Brazilia între 1964 și 1985 pentru a identifica oponenți care apoi au fost reținuți și torturați.

Înțelegerea încheiată cu procurorii brazilieni va obliga compania germană să plătească 36 de milioane de reali (aproximativ 5,5 milioane de euro) în despăgubiri. Aproape jumătate din sumă (16,8 milioane de reali) vor ajunge la muncitori și familiile lor în timp ce restul vor fi donații către diferite proiecte, printre care un memorial pentru victimele regimului.

„Regretăm abuzurile care au avut loc în trecut. Pentru Volkswagen este important să tratăm cu responsabilitate acest capitol negativ din istoria Braziliei și să promovăm transparență”, a anunțat producătorul auto german într-un comunicat.

O comisie de anchetă independentă înființată la cererea Volkswagen în 2016 a descoperit că agenții de securitate din Brazilia au cooperat cu regimul militar.

Brazilia încă încearcă să se reconcilieze cu trecutul său și abuzurile comise în timpul dictaturii militare care a durat 21 de ani, perioadă în care 434 de persoane au fost ucise la comanda autorităților sau au dispărut și alte 20.000 au fost torturare, potrivit Comisiei Naționale pentru Adevăr braziliene, înființată pentru a investiga crimele regimului militar.

Actualul președinte brazilian Jair Bolsonaro, un căpitan al armatei în perioada respectivă, este un admirator public al dictaturii.

Liderul brazilian a declanșat controverse după ce a afirmat că greșeala regimului a fost că a torturat oponenții în loc să îi ucidă și a reinstaurat comemorarea loviturii de stat din 1964 care a adus regimul militar la putere.

Citește și: