Circa jumătate din populația lumii consideră coronavirusul drept una din cele mai mari îngrijorări, conform concluziilor celui mai recent sondaj What Worries the World publicat de Ipsos. COVID-19 este menționat ca fiind principala grijă în 14 din cele 27 de țări chestionate și este cea mai mare preocupare pentru a cincea lună consecutivă. Pandemia este de departe prima îngrijorare în Japonia, Australia, Malaezia și Spania, cu peste jumătate din cetățeni foarte îngrijorați de acest subiect.

HotNews.roFoto: Hotnews

COVID-19 este cea mai mare preocupare pentru a cincea lună consecutivă, în iulie pandemia îngrijorând 43% din populația (cu 3 puncte procentuale mai puțin decât în august).

Teama de șomaj și cea de sărăcie sunt următoarele topicuri care îngrijorează cel mai mult oamenii. (vezi graficul de mai sus). Celelalte îngrijorări sunt legate de corupție (financiară/politică) și criminalitate/violență.

Rusia și Ungaria sunt țările cel mai puțin îngrijorate de pandemie, deși în Ungaria numărul infecțiilor pare să fi recâștigat teren.

În privința îngrijorărilor legate de șomaj, Spania și Italia sunt țările europene cele mai marcate, în vreme ce pentru germani și maghiari șomajul nu pare să reprezinte o îngrijorare.

Șase din zece respondenți (61%) din 27 de națiuni afirmă că lucrurile în țara lor se îndreaptă în direcția greșită - același procent ca luna trecută . Pentru Statele Unite, cei 74% care spun că lucrurile din țara lor sunt pe o cale greșită reprezintă un nivel minim istoric al optimismului națiunii. Acesta marchează o schimbare dramatică de la începutul anului, când doar 56% credeau același lucru. Doar 26% dintre respondenții americani sunt încrezători în ceea ce privește traiectoria SUA.

Îngrijorările legate de sistemele de sănătate sunt cele mai ridicate în Ungaria și Polonia, cei mai încrezători fiind sud-coreenii și turcii.