Un studiu realizat de grupul de reflecție Markos Dragoumis Center for Liberal Studies (KEFiM) din Atena arată că un grec oarecare muncește 178 de zile din cele 365 ale anului, adică aproape jumătate de an, pentru a-și plăti impozitele și asigurările sociale la stat, scrie Kathimerini.

Coronavirus GreciaFoto: Profimedia Images

Și încă este o îmbunătățire față de 2018, când grecii munceau 181 de zile pentru a plăti statul.

„În ultimii cinci ani, jumătate din veniturile generate în Grecia (48-50%) a mers la stat. În 2018 Grecia a avut al nouălea cel mai prost rezultat dintre cele 27 de state UE în privința numărului de zile pe care le muncesc cetățenii pentru stat”, afirmă raportul KEFiM. Luxembourg (cu 289 de zile), Franța, Belgia, Danemarca, Suedia, Austria, Finlanda și Italia au rezultate „mai proaste”, dar au și economii mai avansate. România, Lituania, Cipru, Estonia, Letonia și Malta se află la celălalt capăt al spectrului, cu poveri fiscale mai mici.

Însă, argumentează KEFiM, grecii, în special, nu primesc mare lucru în schimbul banilor lor în termeni de calitate a serviciilor publice. Raportul observă de asemenea că grecii plătesc mult mai mult pe impozite și alte tipuri de taxe (76,8 miliarde de euro) decât plătesc pe lucruri de primă necesitate precum hrană, haine, locuință, bunuri casnice, transport și comunicații (43,1 miliarde de euro), citează Rador.