Sute de mii de persoane au ieșit în marș pentru a protesta împotriva puterii la Minsk, în timp ce muncitori au fost aduși cu forța pentru o demonstrație pro-guvernamentală, în timp ce președintele Alexander Lukașenko se confruntă cu cel mai mare val de contestare de la sosirea sa la putere în 1994.

protest BelarusFoto: Captura video

La protest, care a atras în jur de 200.000 de persoane, nu a fost vizibilă prezenţa poliţiei, conform reporterului Reuters. Atmosfera a fost una de sărbătoare, oamenii purtând steagurile alb-roşii folosite în Belarus după destrămarea URSS în 1991, înainte ca Lukaşenko să restabilească în ţară o versiune sovietică patru ani mai târziu. Manifestanţii au strigat „Trăiască Belarus” şi ”Nu vom uita sau ierta”.

Cel puţin două persoane au murit şi mii au fost arestate în urma protestelor declanşate după scrutinul de duminica trecută. Oponenţii lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, spun că votul a fost fraudat, dar preşedintele invocă rezultatele oficiale, care îi acordă peste 80% din sufragii.

Cu puţin înaintea mitingului opoziţiei, susţinători ai lui Lukaşenko s-au adunat, sub măsuri stricte de securitate, în centrul Minskului pentru prima dată de la alegeri, pentru a-l urmări pe preşedinte ţinând un discurs înflăcărat.

„Trupe NATO sunt la porţile noastre. Lituania, Letonia, Polonia şi Ucraina noastră natală ne ordonă să ţinem noi alegeri”, a spus Lukaşenko, susţinând că Belarusul ar „muri ca stat” dacă alegerile s-ar repeta. „Nu v-am trădat niciodată şi n-o voi face niciodată”, a mai afirmat el.

Conform agenţiei ruse RIA, citată de Agerpres, armata din Belarus va efectua exerciţii în vestul ţării între 17-20 august. Candidata opoziţiei în alegeri, Svetlana Tihanovskaia, plecată marţi în exil în Lituania, a chemat pentru această duminică la un uriaş „marş al libertăţii” la Minsk şi în alte oraşe.

Mii de oameni au luat parte la proteste împotriva lui Lukaşenko şi în alte oraşe din ţară. Angajaţi la stat, inclusiv poliţişti şi personal din televiziune, au venit în sprijinul protestatarilor, iar unele din cele mai mari uzine de stat, coloana vertebrală a modelului economic de tip sovietic al lui Lukaşenko, au fost afectate de proteste şi încetări ale lucrului.

LIVETEXT:

21.20:Primul lider al Belarusului independent: Lukașenko slujește Kremlinul altfel nu ar putea rezista / De ce ar fi exclusă o lovitură de stat

19.50: Nu există prezență vizibilă a poliției și aproximativ 200.000 de oameni protestează în Minsk, potrivit unei estimări a unui reporter Reuters. Potrivit AFP, sunt peste 100.000 de protestatari

15.55: Membră NATO Lituania nu este o amenințare pentru vecina sa, Belarus, a spus ministrul Apărării Lituaniei.

”Criza din Belarus este una politică, iar orice acuzație făcută de către conducerea Belarusului cu privire la amestecul țărilor străine sau cu privire la amenințările pe care le presupun acestea sunt o încercare de a scăpa de responsabilitate și de a-și justifica acțiunile”, a spus ministrul Apărării din Lituania.

15.50: NATO spune că monitorizează situația din Belarus, libertățile fundamentale trebuie respectate, inclusiv dreptul la proteste pașnice, dar neagă acuzațiile lui Lukașenko.

15.40: Lukașenko refuză un nou scrutin și acuză NATO că mobilizează militari la granița de vest a țării

„Du-te!” Au scandat protestatarii către șeful statului, mergând pe Bulevardul Independenței din centrul Minskului, potrivit unui jurnalist AFP la fața locului.

15.20: Lukașenko, prezent la o contramanifestație, face apel la apărarea independenței țării.

”Dragi prieteni, v-am chemat aici nu pentru a mă apăra, ci pentru că, pentru prima dată într-un sfert de secol, puteți apăra independența țării voastre ", a lansat el, sub ovații , din Piața Independenței, unde sunt adunați cel puțin o mie de oameni, potrivit unui jurnalist AFP la fața locului.

Președintele belarus, în vârstă de 65 de ani, a reacționat la dorința opoziției de a organiza o nouă alegere prezidențială, după cea din 9 august, care i-a dat câștigător, dar a ridicat acuzații de fraudă masivă.

„Dacă facem asta, vom intra în râpă și nu ne vom mai întoarce niciodată”, a prezis el, în fața mulțimii care fluturează steagul roșu și verde moștenit din perioada sovietică.

"Au avut loc alegerile, un scor falsificat nu poate fi mai mare de 80%", a spus el, referindu-se la rezultatele oficiale care l-au creditat cu peste 80% din voturi.

14.30:O demonstrație pro-guvernamentală are loc duminică, la Minsk, muncitorii fiind aduși cu forța și amenințați că își vor pierde slujbele, relatează BBC News. Mitingul pro-Lukașenko este organizat în condițiile în care contestatarii acestuia pregătesc Marșul Libertății, cea mai amplă manifestare de la izbucnirea protestelor.

Manifestația vine la o zi după convorbirea telefonică pe care Lukașenko a avut-o cu președintele rus Vladimir Putin, care ar fi oferit sprijin substanțial pentru a asigura securitatea țării.

Semne de breșă au apărut duminică și în rândul corpului diplomatic. Ambasadorul Belarus în Slovacia, Igor Leșchenya, și-a declarat solidaritatea cu protestatarii, transmite duminică Reuters.

”Sunt alături de cei care au ieșit pe străzile orașelor din Belarus pentru a demonstra pașnic și pentru a-și face auzită vocea. Poporul din Belarus și-a câștigat acest drept prin suferință”, a spus diplomatul într-un mesaj video publicat de Nasha Niva media.

Citește și: