După o săptămână de revoltă și furie generate de realegerea lui Aleksandr Lukașenko, pe care opoziția o consideră o fraudă electorală, belarușii se pregătesc pentru cel mai amplu protest, care ar urma să înceapă duminică după-amiaza, relatează Guardian. Demonstrațiile au continuat și sâmbătă, oamenii ieșind în stradă să aducă un omagiu unuia dintre protestatarii care ar fi fost ucis de forțele de ordine.Protestele s-au mutat apoi în fața televiziunii publice, pe care manifestanții o acuză de manipulare. Între timp, Lukașenko a spus că președintele rus Vladimir Putin a oferit ajutorul Moscovei pentru a asigura ”securitatea în țară”.

proteste BelarusFoto: Captura video

UPDATE 14.31: O demonstrație pro-guvernamentală are loc duminică, la Minsk, muncitorii fiind aduși cu forța și amenințați că își vor pierde slujbele, relatează BBC News.

Protestul ”Marșul libertății” ar urma să înceapă la ora locală 2 p.m, pe Bulevardul Independenței din Capitala Minsk. Manifestația vine la o zi după convorbirea telefonică pe care Lukașenko a avut-o cu președintele rus Vladimir Putin, care ar fi oferit sprijin substanțial pentru a asigura securitatea țării.

Semne de breșă au apărut duminică și în rândul corpului diplomatic. Ambasadorul Belarus în Slovacia, Igor Leșchenya, și-a declarat solidaritatea cu protestatarii, transmite duminică Reuters.

”Sunt alături de cei care au ieșit pe străzile orașelor din Belarus pentru a demonstra pașinic și pentru a-și face auzită vocea. Poporul din Belarus și-a câștigat acest drept prin suferință”, a spus diplomatul într-un mesaj video publicat de Nasha Niva media.

Mii de demonstranți s-au adunat sâmbătă în fața televiziunii publice cerând transmiterea în întregime a mișcării de protest față de regimul Lukașenko.

Potrivit BBC News, manifestanții aflați în fața clădirii care adăpostește postul public de televiziune au bannere pe care scrie ”Arătați poporului adevărul”.

Televiziunea de stat a decis inițial să nu difuzeze niciun fel de informații despre protestele care au izbucnit imediat după ce Comisia Electorală l-a declarat pe Lukașenko drept câștigător al alegerilor din 9 august.

Apoi, instituția a decis să abordeze subiectul marșând pe imagini care ar fi demonstrat violențele comise de protestatari, încercând astfel să descurajeze orice participare la manifestații.

Câțiva jurnaliști ai postului și-au dat demisia în semn de protest față de politica editorială și modul în care au fost prezentate mișcările de stradă împotriva lui Lukașenko.

Regimul de la Minsk va trimite la granița de vest a Belarus o divizie de atac a aviației, a anunțat tot sâmbătă președintele Aleksandr Lukașenko la televiziunea de stat, relatează Reuters.

Pe de altă parte, după convorbirea telefonică cu Vladimir Putin, Lukașemko a spus că a convenit cu acesta asupra colaborării. El a precizat că liderul de la Kremlin a oferit ajutorul pentru a asigura ”securitatea” țării.

Protestele au continuat după ce au fost publicate primele imagini cu primul protestatar care ar fi fost ucis de forțele de ordine chiar în primele zile de protest. Demonstranții i-au adus un omagiu, venind cu lumânări și flori la locul în care acesta a murit.