Primul lider al Belarusului independent care a ajutat la monitorizarea ruperii URSS a spus, duminică, că președintele Alexandr Lukașenko este puternic zguduit de cea mai mare încercare de înlăturare a sa de la putere în 26 de ani, dar că acesta reușește să reziste cu sprijinul Kremlinului, relatează Reuters.

Stanislav ȘușchieviciFoto: Captura Wikipedia

Stanislav Șușchievici, 85 de ani, un vechi oponent al lui Kukașenko, a spus că puternica vecină Rusia a fost clară că încă îl sprijină pe liderul belarus, care se confruntă cu furia oamenilor în contextul acuzațiilor de fraudare a alegerilor și a brutalității poliței.

Lukașenko, aparent încurajat după discuțiile telefonice cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, a început o contra-ofensivă politică duminică organizând propriul protest la Minsk și respingând organizarea unui nou scrutin.

Cu toate acestea, evenimentul organizat de Lukașenko a fost pitică pe lângă manifestațiile oamenilor care cer plecarea lui de la putere.

Cu toate astea, spune Șușchievici, ”nu poți spune că era Lukașenko se termină”.

”Nu cred că poți spune asta dintr-un singur simplu motiv. Lukașenko slujește Kremlinul pentru că altfel nu ar putea să reziste. Kremlinul... îl sprijină”, a spus el pentru Reuters.

El a amintit cât de prompt l-a felicitat Putin pe Lukașenko și cele două conversații telefonice din timpul protestelor. Kremlinul a spus că Moscova este gata să ofere ajutor militar dacă e ncesar.

Șușchievici a negat ideea că Rusia trimite trupe pentru a-l sprijini pe Lukașenko, dar arată cât de pro-ruse sunt politicile șefului de la Minsk.

”Belarusul are mult mai mulți soldați per capita decât orice alte țări... Nu e nevoie de ei (soldații ruși, n.r.)”, a spus fostul lider.

”În asemenea condiții, este dificil pentru opoziția bătută și torturată să se bată cu Rusia”, a spus el, referindu-se la stirile din mass-media locală, care nu au fost confirmate de autorități, că 60 de persoane au dispărut.

Moscova avea alte instrumente de a-l ajuta pe Lukașenko, precum linii de credit pentru a sprijini economia, a spus Șușchievici.

Șușchievici a jucat un rol istoric în discuțiile din 1991 cu Boris Elțîn în care s-a hotărât dizolvarea Uniunii Sovietice.

El a exclus o lovitură de stat, în care persoanele din cercul apropiat al lui Lukașenko să se întoarcă împotriva lui.

”În cei 26 de ani, Lukașenko și-a ales adjuncți extrem de obiedienți și militari extrem de obiedienți.. Sunt plătiți foarte bine”, a spus acesta.

Citește și:

Armand Goșu, Universitatea din București, specialist în spațiul ex-sovietic: “O falangă feminină, pe care Lukașenko, un misogin, a desconsiderat-o și ridiculizat-o în toate ocaziile, i-a aplicat lovituri mortale”