Cel puțin trei persoane și-au pierdut viața în cursul nopții de marți spre miercuri în urma unor confruntări cu poliția în orașul indian Bengaluru după ce o postare pe Facebook considerată ofensatoare de către musulmani a declanșat proteste care au rezultat în atacarea unei secții de poliție și incendierea casei unui politician, relatează Reuters și New York Times.

Proteste BengaluruFoto: captura video

Ofițerii incapabili să aplaneze manifestațiile cu ajutorul bastoanelor și a gazelor lacrimogene au deschis focul după ce s-au temut că vor fi copleșiți de către protestatarii violenți dintr-un cartier predominant musulman, a declarat miercuri șeful poliției din Bengaluru.

„În pofida tentativelor liderilor comunității de a calma mulțimea, aceasta a incendiat autovehicule de pe marginea drumului și a atacat secția de poliție”, a declarat comisarul Kamal Pant, adăugând că „polițiștii nu aveau scăpare și au trebuit să recurgă la folosirea armamentului din dotare, provocând moartea a trei persoane”.

Polițiștii au efectuat 110 arestări pentru acte de vandalism și ultraj iar un decret de urgență a fost emis prin care sunt interzise adunările publice în orașul de 12 milioane de locuitori, cunoscut drept „Silicon Valley-ul Indiei”.

Pant a declarat că persoana responsabilă de postarea pe Facebook ofensatoare, care făcea referire la profetul Mahomed, a fost arestată iar mesajul șters de pe platforma social media.

„Ce a fost scris despre profetul Mahomed este rezultatul unei minți bolnave cu intenția de a crea violență”, a scris pe Twitter Gundu Rao, un parlamentar indian, adăugând că „este profund inacceptabil și asemenea afirmații despre orice persoană venerată de o comunitate trebuie gestionate în cel mai strict mod cu putință de către autorități”.

Poliția a identificat bărbatul acuzat de postarea mesajului ofensator cu prenumele său și a afirmat că este nepotul unui alt parlamentar a cărui locuință a fost atacată și incendiată în timpul violențelor.

Canalele de televiziune au difuzat marți noaptea imagini care arătau un grup de oameni adunați în fața unei secții de poliție ciocnindu-se cu ofițerii, incendiind mai multe mașini ale poliției și încercând apoi să intre cu forța în clădire. Un alt grup a fost filmat în fața locuinței politicianului scandând sloganuri, aruncând cu pietre și incendiind mașinile parcate de-a lungul drumului.

Citește și: