Asistența financiară acordată de guvernul federal american șomerilor de la începutul crizei ar putea fi redusă la 200 de dolari pe săptămână, în loc de 600 de dolari din aprilie, iar proiectul de lege ar putea fi depus luni, potrivit mai multor zaire americane, citate de AFP.

Steven Mnuchin (dreapta)Foto: Flickr

„Republicanii din Senat vor să reducă ajutorul de la 600 la 200 dolari până când statele pot implementa o nouă abordare de a plăti muncitorilor 70% din veniturile pe care le-au primit înainte de a-și pierde locul de muncă”, explică Washington Post.

Cele 50 de state americane „ar trebui să introducă treptat noua formulă în termen de două luni (...), deși nu știm cât de obositor ar putea fi acest proces”, notează cotidianul.

Măsura face parte din proiectul de lege cu privire la care Casa Albă și senatorii republicani au convenit după o săptămână de discuții și care ar putea fi prezentate luni, potrivit mass-media.

Acest nou plan de ajutor în fața crizei, în valoare totală de aproximativ 1.000 de miliarde de dolari, potrivit presei, ar putea include un nou ajutor pentru gospodării, împrumuturi suplimentare pentru întreprinderile mici și mijlocii cele mai afectate și fonduri pentru a permite redeschiderea școlilor.

Discuțiile pot începe apoi la Senat între republicani și democrați, care vor să extindă ajutorul de 600 de dolari pe săptămână cel puțin până în ianuarie 2021.

Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a insistat duminică la Fox news că ​​suma trebuia să fie mai mică.

„Pur și simplu nu ar fi corect să folosiți banii contribuabililor pentru a plăti mai mult oamenilor să stea acasă decât dacă ar lucra și să găsească un loc de muncă”, a spus el.