Ankara a denunţat sâmbătă "ostilitatea Atenei faţă de islam şi faţă de Turcia", a doua zi de la reacţia violentă a Greciei la transformarea în moschee a fostei bazilici Sfânta Sofia din Istanbul, relatează AFP.

Sfanta Sofia - Istanbul - TurciaFoto: Hotnews

Mii de musulmani au participat vineri la Istanbul la prima rugăciune în acest lăcaş de referinţă al ortodoxiei transformat în moschee, în prezenţa preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a afirmat vineri că "ceea ce se petrece la Constantinopol astăzi nu este o manifestaţie de putere, ci dimpotrivă, un semn de slăbiciune", acuzând Turcia că "insultă patrimoniul secolului al XXI-lea".

Reacţiile la transformarea Sfintei Sofia în moschee "au arătat încă o dată ostilitatea Greciei faţă de islam şi de Turcia", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe, Hami Aksoy.

De asemenea, el a condamnat cu fermitate că drapelul turc a fost ars la Salonic şi a acuzat parlamentul grec că "provoacă publicul cu declaraţii ostile".

"Copiii răsfăţaţi ai Europei, care nu pot accepta că ne rugăm din nou în Hagia Sofia, sunt în plin delir", a adăugat el într-un comunicat.

Zeci de persoane "în doliu", agitând drapele ale Greciei şi imagini cu Fecioara Maria, s-au adunat vineri seară de la Atena până la Salonic, al doilea oraş al Greciei, pentru a se ruga şi a protesta împotriva transformării în moschee a Sfintei Sofia, construită de bizantini în secolul al VI-lea şi inclusă în patrimoniul mondial al umanităţii.

Transformată în moschee după ocuparea Constantinopolului, Sfânta Sofia a devenit muzeu în 1934, în urma unei decizii a primului preşedinte al Republicii Turce, Mustafa Kemal Atatürk, care a dorit astfel "să o ofere umanităţii". Casa natala a lui Atatürk din Salonic a fost închisă vineri de consulatul turc, oficial pentu lucrări de întreţinere, până luni.

Ţări vecine membre ale NATO, Grecia şi Turcia au avut tot timpul relaţii tensionate, notează AFP. (Sursa: Agerpres)