Procuratura rusă a cerut marți până la 7 ani și jumătate de închisoare împotriva tinerilor acuzați de „extremism”, a declarat unul dintre avocații apărării pentru AFP.

Tribunal RusiaFoto: Russian Look Ltd. / Alamy / Profimedia Images

Șapte tineri ruși, judecați de instanța Lioublinski din Moscova, sunt acuzați că au creat o „organizație extremistă”, care fusese infiltrată de agenții serviciilor de securitate rusești.

Potrivit anchetatorilor, inculpații au înființat această organizație cu scopul de a „readuce Rusia la gloria sa anterioară” și de a oferi finanțare pentru tabere militare pentru ”instruire în manevrarea armelor”.

Procurorul a cerut marți, 6 ani, 6 ani și jumătate și 7 ani și jumătate de închisoare pentru Vyacheslav Krioukov (22 de ani), Piotr Karamzine (34 de ani) și Rousslan Kostylenkov (27 de ani), a declarat pentru AFP unul dintre avocați, Maxime Pachkov.

Toți trei sunt în arest preventiv încă din martie 2018.

Pentru alte patru persoane, inclusiv Anna Pavlikova (20 de ani), urmărirea penală a solicitat pedepse cuprinse între 4 ani și 6 ani și jumătate de închisoare cu suspendare, potrivit aceleiași surse.

În total, zece persoane au fost arestate în 2018 în acest caz cunoscut sub numele de „Nouă Măreție” și denunțat de ONG-urile pentru drepturile omului că fiind fabricat.

De atunci, două dintre ele au primit pedepse cu inchisoare cu suspendare după ce au convenit să colaboreze cu anchetatorii. O treime a fugit în Ucraina, unde a căutat azil politic.

În schimb, acuzații susțin că agenții sub acoperire au participat la formarea acestei organizații prin redactarea textelor de fondare și prin finanțarea instruirii de tragere.