Deputații germani au votat joi să sprijine programele de ajutor ale Băncii Centrale Europene (BCE) pentru zona euro, pentru a pune capăt unui conflict cu justiția germană, potrivit AFP.

Sediul BCEFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Moțiunea, adoptată de o majoritate foarte mare a deputaților prezenți, răspunde criticilor făcute la 5 mai într-o hotărâre răsunătoare de Curtea Constituțională germană împotriva răscumpărărilor masive ale datoriei BCE în vârful pandemiei de coronavirus.

Încrederea opiniei publice în Banca Centrală Europeană (BCE) pare să fi scăzut mai mult decât în cazul altor instituţii europene în ultimul deceniu, chiar dacă încrederea în moneda euro se menţine la un nivel robust, arată rezultatului unui studiu publicat luni de BCE, informează Reuters, citat de Agerpres.

În condiţiile în care criza fianciară mondială a dus politica monetară la limită, BCE s-a confruntat cu un val de critici şi provocări juridice, ceea ce a generat semne de întrebare cu privire la politicile băncii şi modul în care comunică aceste politici către opinia publică.

În consecinţă, încrederea în BCE este mai scăzută decât cea în Comisia Europeană sau Parlamentul European, chiar dacă 76% din cetăţenii din zona euro declară că au încredere în moneda euro.

Printre cei mai sceptici se numără Germania şi Austria, ţări care de mai mulţi ani critică politica monetară ultra-relaxată a BCE şi unde acum cetăţenii au mai multă încredere în guvernele naţionale decât în BCE. În rândul scepticilor, se regăsesc şi ţări care au suferit cel mai mult de pe urma crizei datoriilor suverane, precum Grecia şi Spania.

Negocierile "avansează" asupra planului de relansare post-pandemie al Uniunii Europene, a afirmat preşedintele francez, Emmanuel Macron, la sosirea marţi seară într-o vizită în Regatul Ţărilor de Jos pentru discuţii cu premierul Mark Rutte, notează AFP.

Olanda se numără printre cele patru state (alături de Austria, Danemarca şi Suedia) care sunt foarte rezervate în legătură cu proiectul acestui plan - stabilit deocamdată la 750 miliarde de euro -, de care vor beneficia în primul rând ţările din sudul Uniunii, cele mai afectate de pandemie.

Mark Rutte l-a primit pe preşedintele Franţei în cursul serii la Haga pentru o întrevedere, urmată de un dineu de lucru, înaintea unui summit extraordinar cu prezenţa fizică a liderilor celor 27 de ţări ale UE, la 17 şi 18 iulie, la Bruxelles, pentru a încerca să găsească un acord asupra planului uriaş de relansare a economiei europene.

Cei doi lideri nu au făcut declaraţii în faţa reprezentanţilor presei, dar amândoi "cred în această solidaritate care face Europa noastră", a scris într-un mesaj pe Twitter Emmanuel Macron înainte de întâlnirea cu prim-ministrul olandez.