Criticat pentru „pregătirea incompletă” și „slăbiciunile” sale în cazul situațiilor de urgență evidențiate de epidemia de coronavirus, guvernul suedez a anunțat joi că va lansa un audit asupra capacității sale de a garanta resursele necesare în caz de criză, potrivit AFP.

Suedia in vremea pandemieiFoto: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia

Misiunea a fost încredințată Institutului Suedez de Cercetare a Apărării (JTF), o agenție guvernamentală care, cu o zi înainte, a publicat un raport în care a subliniat deficiențele autorităților suedeze în perioadele de criză, în special în gestionarea pandemiei Covid-19.

În acest raport, „Perspective asupra pandemiei”, cercetătorii de la institut au relatat „insuficiență în punerea la dispoziție a echipamentului de protecție pentru cadrele medicale și a altor materiale medicale” în zorii epidemiei.

În ciuda faptului că s-au confruntat cu mai multe epidemii încă din secolul XXI, cum ar fi gripa aviară în 2006 sau gripa porcină în 2009, „Suedia, ca multe alte țări, a rămas cu o pregătire incompletă când a izbucnit pandemia coronavirusului".

Raportul JTF, care urmează să fie publicat pe 16 noiembrie, va pune bazele unui studiu mai aprofundat asupra pregătirii pentru crize.

Suedia, care a anunțat recent înființarea unei comisii pentru a evalua răspunsul țării la Covid-19, a ales o abordare originală în Europa, prin faptul că a impus populației o izolare mai lejeră bazându-se pe un sistem medical avnsat și pe ”educația sanitară și responsabilitatea cetățenilor”

Autoritățile medicale au făcut un apel general la „responsabilitate”: distanțarea fizică, aplicarea strictă a normelor de igienă, izolarea în caz de simptome. Printre cele mai stricte măsuri luate până acum sunt interzicerea adunării a mai mult de 50 de persoane și cea a vizitelor la casele de pensionare.

Țara nordică a raportat joi 947 de cazuri COVID-19, numărul total al persoanelor infectate cu coronavirusul în Suedia fiind de 70.639, potrivit ultimelor cifre făcute publice de autorități. De asemenea 41 de persoane și-au pierdut viața din cauza coronavirusului în ultimele 24 de ore, bilanțul total al deceselor ajungând la 5.411.

Extinderea testărilor a dus la o creștere a cazurilor raportate zilnic, numărul infecțiilor din Suedia eclipsându-le pe cele din alte state ale Uniunii Europene, însă decesele și numărul persoanelor internate în spital a scăzut semnificativ față de vârfurile din luna aprilie.

Opoziția a cerut o anchetă privind gestionarea pandemiei de la sfârșitul lunii mai, tot mai mulți cetățeni punând sub semnul întrebării „abordarea suedeză”.

Un studiu publicat în luna iunie, cel mai amplu realizat până în acest moment, arăta că doar 6,1% din suedezi au dezvoltat anticorpi, cu mult sub nivelurile necesare pentru a obține o imunitate în masă măcar parțială.

Dar un alt studiu, publicat de cercetătorii de la Institutul Karolinska şi Spitalul Universitar Karolinska din Suedia sugerează că multe persoane asimptomatice sau care prezintă simptome uşoare de COVID-19 beneficiază de o aşa-zisă imunitate mediată de celulele T în faţa noului coronavirus, chiar dacă testele lor de anticorpi au furnizat rezultate negative.