Un soldat american a fost pus sub acuzare pentru activități teroriste după ce a planificat o ambuscadă asupra propriei unități, transmițând informații clasificate unui grup neonazist, relatează BBC.

Soldat americanFoto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia Images

Ethan Melzer, în vârstă de 22 de ani, este acuzat de transmiterea de date clasificate despre unitatea sa „Ordinului celor Nouă Unghiuri”. Departamentul de Justiție al Statelor Unite descrie organizația ca fiind „un grup extremist violent neonazist cu rădăcini oculte și motivat rasial”.

Potrivit procurorilor Melzer plănuia ca informațiile să fie date mai departe unor jihadiști care ar fi urmat să lanseze un atac armat. Planul acestuia a fost dejucat de către FBI și armata SUA, soldatul fiind arestat în 10 iunie.

Aflat în prezent în detenţie, tânărul a fost inculpat pentru conspiraţie criminală cu scopul uciderii de cetățeni americani și membri ai forțelor armate SUA şi pentru sprijin acordat unui grup terorist.

Melzer s-a înrolat în armata SUA în decembrie 2018 și a intrat în serviciul activ în iunie 2019.

„Melzer a încercat să orchestreze o ambuscadă criminală asupra propriei unități prin dezvăluirea ilegală a locației acesteia, numărului de trupe și armament unui grup supremaționist anarhist neonazist”, a declarat procurorul Audrey Strass.

Rechizitoriul susține că soldatul a avut discuții privind transmiterea informațiilor despre o desfășurare viitoare a unității sale către un pretins membru al-Qaeda.

Membrii Organizației celor Nouă Unghiuri și-au exprimat în trecut admirația atât pentru naziști precum Adolf Hitler cât și pentru jihadiști islamici ca Osama Bin Laden.