Franța a repatriat duminică noaptea zece copii ai jihadiștilor francezi din Siria, minorii fiind aduși în țară după ce au fost identificați în tabere de refugiați controlate de kurzi în nord-estul țării, relatează Euronews.

Copil refugiat SiriaFoto: Alexandre Afonso / Alamy / Profimedia Images

„Acești copii au fost predați autorităților judiciare franceze”, a anunțat ministrul de Externe francez, adăugând că ei urmează să intre în grija serviciilor de asistență socială.

Autoritățile de la Paris au mulțumit administrației kurde semiautonome din nord-estul Siriei pentru cooperare în ultimul exemplu de repatriere a unor copii „tineri și vulnerabili”.

După ce Statul Islamic a pierdut controlul asupra orașului Baghuz, considerat o redută a jihadiștilor, în martie 2019, Franța a reușit repatrierea a 28 de copii din Siria.

Families Unies, o organizație franceză care militează pentru drepturile omului, estimează că în jur de 300 de copii ai jihadiștilor francezi sunt în prezent în taberele de refugiați Al-Hol și Roj, îndemnând autoritățile să depună eforturile necesare repatrierii lor alături de mamele acestora.

În 2019 371 de copii și-au pierdut viața în tabăra Al-Hol, potrivit unui reprezentant al Crucii Roșii din Siria.

Autoritățile kurde susțin că aproximativ 12.000 de străini, 4.000 de femei și 8.000 de copii, se află în trei tabere de refugiați din nord-estul Siriei, vasta majoritate fiind în tabăra Al-Hol.

Dintre aceștia în jur de 150 ar fi adulți francezi, bărbați și femei, dar Franța este reticentă să îi reprimească în țară întrucât sunt considerați complici ai Statului Islamic.