Președintele american Donald Trump a reacționat joi pe Twitter la puțin timp după decizia Curții Supreme de a respinge abrogarea unui program pentru „Visători”, măsură care ar fi permis administrației să deporteze sute de mii de imigranți, calificând deciziile Curții din ultima săptămână ca fiind „oribile și cu încărcătură politică”

Donald TrumpFoto: Profimedia Images/Brendan Smialowski/AFP

Judecătorii au decis joi cu 5 voturi contra 4 să mențină deciziile unor instanțe inferioare care au hotărât că tentativa din 2017 a administrației Trump de a abroga programul Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA), creat în 2012 de predecesorul său democrat Barack Obama, este neconstituțională.

Programul protejează de deportare sute de mii de imigranți denumiți „Visători" care au intrat ilegal în Statele Unite când erau copii.

Judecătorul șef al Curții, conservatorul John Roberts, a votat alături de cei patru judecători liberali care au găsit că acțiunile administrației Trump au fost „arbitrare și capricioase”.

Luni, Curtea a hotărât într-o decizie de reper că persoanele LGBT intră sub incidența legii federale privind protejarea de discriminare la locul de muncă.

Decizia, luată cu 6 voturi pentru și 3 împotrivă este considerată drept cea mai mare victorie pentru drepturile LGBT de la legalizarea căsătoriilor de același sex la nivel național.

„Aceste decizii oribile și cu încărcătură politică date de Curtea Supremă sunt o împușcătură în fața oamenilor care sunt mândri să își spună republicani sau conservatori. Avem nevoie de mai mulți judecători sau ne vom pierde al 2-lea amendament și toate celelalte. Votați Trump 2020!”, a scris pe Twitter Donald Trump.

De notat că motivarea deciziei de luni privind extinderea protecțiilor pentru a include persoanele LGBT, măsură asupra căreia administrația Trump și-a exprimat opoziția, a fost redactată de către judecătorul conservator Neil Gorsuch, nominalizat de Trump la Curtea Supremă.

Tot luni, Curtea i-a aplicat o lovitură președintelui în confruntarea acestuia cu statul California privind orașele „sanctuar” care protejează imigranții de deportare.

În 2018 administrația Trump a pierdut un proces în care a acuzat statul de obstrucționarea ilegală a legilor federale privind imigrația. Cabinetul Trump a încercat să întoarcă hotărârea instanței, făcând apel la Curtea Supremă.

Judecătorii au declinat să analizeze cazul, lăsând în vigoare decizia instanței inferioare.

„Aveți impresia că nu mă place Curtea Supremă?” a concluzionat Donald Trump pe Twitter joi.