Curtea Supremă a Statelor Unite i-a aplicat o lovitură președintelui american Donald Trump în confruntarea acestuia cu statul California privind orașele „sanctuar” care protejează imigranții de deportare, relatează Reuters.

Donald TrumpFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Judecătorii au declinat să analizeze cazul, lăsând în vigoare o decizie a unei instanțe inferioare din statul California.

Administrația Trump a dat în judecată statul în 2018 într-o instanță federală, acuzând statul de obstrucționarea ilegală a legilor federale privind imigrația, susținând că măsura este contrară articolului din Constituția SUA care afirmă că legile federale au prioritate în fața celor ale statelor.

Cabinetul Trump a încercat să întoarcă hotărârea instanței din California, făcând apel la Curtea Supremă.

Legile „sanctuar” din California le interzic angajatorilor privați din stat să coopereze în mod voluntar cu oficiali federali în probleme legate de imigrație și interzic autorităților locale responsabile de siguranța și ordinea publică să distribuie agenților federali informații cu privire la eliberarea din custodie a imigranților pasibili de deportare.

Președintele Trump a afirmat despre legile „sanctuar” din California că sunt „ucigașe și neconstituționale”, susținând că statul „oferă un refugiu unora dintre cei mai răi și violenți infractori de pe Pământ”.

Citește și: