Curtea Supremă a Statelor Unite a aplicat o lovitură politicilor privind imigrația ale președintelui Donald Trump, hotărând împotriva unei tentative de a elimina un program care protejează de deportare sute de mii de imigranți denumiți „Visători” care au intrat ilegal în Statele Unite când erau copii, relatează Reuters.

Foto:

Judecătorii au decis cu 5 voturi contra 4 să mențină deciziile unor instanțe inferioare care au hotărât că tentativa din 2017 a administrației Trump de a abroga programul Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA), creat în 2012 de predecesorul său democrat Barack Obama, este neconstituțională.

Judecătorul șef al Curții, conservatorul John Roberts, a votat alături de cei patru judecători liberali care au găsit că acțiunile administrației Trump au fost „arbitrare și capricioase” conform unei legi federale numite Legea pentru Proceduri Administrative.

Hotărârea le va permite celor aproximativ 649.000 de imigranți înrolați în DACA, majoritatea adulți hispanici tineri născuți în Mexic și alte țări din America Latină, să fie în continuare protejați de deportare și să obțină permise de muncă de doi ani.

„Nu decidem dacă DACA sau abrogarea sa sunt politici bune. Hotărâm doar dacă agenția s-a conformat cerințelor procedurale care presupun oferirea unei explicații rezonabile pentru acțiunea sa”, a scris judecătorul șef John Roberts în motivarea deciziei.

Este a doua oară când judecătorul conservator votează împotriva administrației Trump în mai puțin de o săptămână, după ce luni Curtea Supremă a decis că legea federală protejează persoanele homosexuale și transgender de discriminare la locul de muncă.

Citește și: