Un tribunal francez a aprobat miercuri transferul rwandezului Felicien Kabuga, acuzat de genocid, către un tribunal ONU, transmite Reuters.

Felicien KabugaFoto: BBC

Kabuga este pus sub acuzare de procurorii ONU pentru genocid și incitare la genocid pentru finanțarea și dotarea cu arme a milițiilor hutu care au masacrat 800.000 de tutsi și de hutu moderați în 1994.

Kabuga, considerat ''finanţatorul genocidului rwandez'', a fost arestat pe 16 mai în apropiere de Paris.

Bogat om de afaceri de etnie hutu, Kabuga (84 de ani) era urmărit de 25 de ani de justiţia internaţională. SUA puseseră pe capul său o recompensă de 5 milioane de dolari.

El locuia la Asnieres-sur-Seine, în regiunea pariziană, sub o identitate falsă, şi este acuzat în special de crearea miliţiilor Interahamwe, principala aripă armată a genocidului rwandez.

Genocidul din Rwanda, fostă colonie belgiană, a debutat la 7 aprilie 1994, când reprezentanţi radicali ai hutu, etnia majoritară din Rwanda, au început să ucidă membri ai minorităţii tutsi, dar şi etnici hutu moderaţi.

Masacrul, soldat cu aproximativ 800.000 de morţi potrivit ONU, s-a încheiat după 100 de zile, atunci când Frontul Patriotic Rwandez (RPF), fondat de etnici tutsi în afara graniţelor, a invadat ţara venind din Uganda şi avându-l drept lider pe Paul Kagame, actualul preşedinte al Rwandei.