“Doar în condiții de pace, Bulgaria și Serbia s-au bucurat de prosperitate”, a declarat premierul bulgar, Boiko Borisov, în timpul vizitei comune efectuate împreună cu președintele sârb, Aleksandar Vucic, la biserica Sfinții 40 de Mucenici din Veliko Târnovo. Ei s-au închinat la sarcofagul Sfântului Sava, decedat în vechea capitală bulgară, apoi au depus flori la mormântul Țarului Kaloian, în curtea templului istoric, potrivit agenției bulgare 24Chasa, citată de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

La intrarea în biserică i-a întâmpinat personal Mitropolitul Grigorii de Veliko Târnovo.

“Când vom construi autostrada Hemus în apropiere de Veliko Târnovo, iar din 10 iunie începem să lucrăm în ambele sensuri, cei care călătoresc de la Belgrad la Varna pentru a merge la mare, vor opri cu siguranță și la Veliko Târnovo, asta pentru a se închina Sfântului Sava. Important este ca poporul sârb să știe că Sfântul Sava a murit aici și bulgarii îl slăvesc de 13 secole. Vedeți ce parc frumos, ce biserică frumoasă. Episcopul este aici, ceea ce arată doar că în condiții de pace, iar atunci a fost pace între Ivan Assen al II-lea și Serbia, există doar prosperitate”, a spus Borisov în fața presei prezente.

El a amintit că Bulgaria și Serbia au trecut în istorie prin multe perioade prostești și puțin probabil ca cineva să fi rămas mulțumit. ”Astăzi facem împreună gazoducte, autostrăzi, linii feroviare, investiții și – în mod evident – acest lucru va aduce mai mulți turiști, a adăugat Borisov. “Personal voi face apel la sârbi să viziteze acest loc maiestuos”, a spus președintele Vucic.