BBC: Ce putem învăța din teoriile conspirației / România și vaccinul antiHPV

de S.J.     HotNews.ro
Luni, 25 mai 2020, 17:02 Actualitate | Internaţional


Teoria conspiratei
Foto: Martyn Evans / Alamy / Profimedia Images
De la frământări politice la anxietăți legate de sex, tehnologie și femei, teoriile conspiraționiste ne pot arăta multe din problemele societății în care trăim, scrie BBC.

În 331 î.e.n. ceva era în neregulă în Roma. În întreg orașul, o mulțime de bărbați proeminenți se îmbolnăveau și practic toți ajungeau să își piardă viața. Decesele erau deopotrivă enigmatice cât și alarmante. Apoi, într-o zi o sclavă s-a apropiat de un curule aedile - un tip de magistrat - și a dat de înțeles că ar putea cunoaște motivul.

Fata a îndrumat echipa de investigatori la mai multe case unde aceasta pretindea că o alianță a femeilor din înalta societate preparau în secret poțiuni. Iar ele făceau asta. Acuzatele au fost târâte în piața publică și somate să își demonstreze nevinovăția.

Din moment ce acestea pretindeau că poțiunile erau medicinale, le-ar bea? Două dintre suspecte au făcut-o și au murit aproape pe loc. Au urmat arestări în masă și încă 170 de femei au fost implicate în conspirație, situația generând un scandal uriaș.

Sau cel puțin aceasta este versiunea evenimentelor consemnată de către istoricul roman Titus Livius, care s-a născut câteva sute de ani mai târziu. Dar acesta nu era convins că femeile erau în mod real vinovate și nici experții moderni nu cred asta.

În schimb, Livius indica spre o explicație mult mai rațională: o epidemie. La momentul desfășurării evenimentelor Roma era afectată de o către o molimă necunoscută - o cauză des întâlnită a deceselor în lumea antică. Otrăvirile în masă în schimb erau ceva nemaiauzit.

Cazul discutat de Livius a fost primul de acest gen și întreaga situație i-a frapat pe cetățenii romani ca fiind în mod neobișnuit de bizară. De fapt, este probabil că femeile pregăteau leacuri în mod real iar restul poveștii a fost bogat înflorită sau inventată cu totul.

Infamele otrăviri din 331 î.e.n. sunt considerate a fi o teorie a conspirației creată pentru a explica decese care altfel aveau o cauză evidentă. În timpul actualei pandemii scenariul sună ciudat de cunoscut.

De la începutul lunii aprilie cel puțin 77 de stâlpi de telefonie și 40 de ingineri au fost atacați în Marea Britanie după ce unii oameni au început să creadă că noul coronavirus este răspândit cumva de către forțe puternice din industria telecom. Zvonul s-a răspândit și în Statele Unite unde există temeri că ar putea provoca și mai multă violență.


Rațiunea pare să fie dată la o parte din nou, în favoarea unei explicații de nișă care implică un complet secret complicat. Ce face o conspirație atât de atrăgătoare pentru oameni? Ne pot învăța acestea ceva despre problemele cu care ne confruntăm și cum să le remediem?


Antagoniști convingătoriÎn primul rând, conspirațiile de succes au întotdeauna antagonistul potrivit. De-a lungul timpului multe teorii conspiraționiste acceptate în rândul publicului larg au plasat vina unor evenimente tulburătoare asupra răufăcătorilor favoriți dintr-o societate.

Potrivit istoricului Victoria Pagan de la Universitatea Chicago, succesul conspirației romane a otrăvirilor se datorează în parte și asupra modului în care a înfățișat femeile din înalta societate și sclavii, două categorii pe care bărbații din elita romană le găseau amenințătoare.

Deși civilizația romană s-a bazat pe exploatarea ambelor grupuri, bărbații erau constant îngrijorați că subordonații s-ar putea întoarce împotriva lor. Femeile de rang înalt erau în general privite cu suspiciune și adesea portretizate ca fiind secretoase și periculoase. Sclavii, pe de altă parte, erau cunoscuți pentru faptul că își ucideau stăpânii ocazional și exista o paranoia adânc înrădăcinată că aceștia se pot comporta ca spioni.

Anxietăți colectiveÎntre timp, în lumea modernă, nu este accidental că teoriile conspiraționiste populare tind să privească teme precum viața extraterestră, minoritățile religioase, elite puternice, țări rivale, tehnologii misterioase și distrugerea mediului.

„În întreaga lume oamenii au tendința de a crede în teorii care sunt legate de evenimentele istorice și culturale care au loc în anumite locuri”, afirmă Karen Douglas, un expert în psihologie socială de la Universitatea din Kent.

Fiecare societate are propriile anxietăți și obsesii iar teoriile conspiraționiste de succes în general încearcă să profite de acestea. Să luăm de exemplu România, unde mulți părinți refuză să își vaccineze fetele împotriva HPV, virusul responsabil de 99% din cazurile de cancer de col uterin.

În 2008, primul an în care vaccinul a fost introdus, doar 2,5% din femeile din România l-au făcut. Rata a fost atât de scăzută încât programul de vaccinare în școli a fost în cele din urmă abandonat cu totul.

Este cu atât mai surprinzător întrucât în alte părți din Europa vaccinul antiHPV este extrem de popular, rata de vaccinare fiind în jur de 80% sau chiar mai ridicată, iar România are un lung istoric de a fi țara cu cel mai mare număr de decese din cauza cancerului de col uterin din Europa.

Există mai multe motive pentru reticența mamelor din România privind vaccinul dar cercetările arată că este o combinație între teorii conspiraționiste răspândite și suspiciuni privind motivele furnizării sale, inclusiv ideea că este o tentativă de a controla populația mondială prin a face femeile infertile și că totul este un experiment medical desfășurat de către industria farmaceutică.

Aceste temeri pot fi alimentate de istoricul regimului comunist de a se amesteca în problemele reproductive ale femeilor și de o lipsă de încredere generală în sistemul de sănătate. Multe femei încă privesc cu suspiciune faptul că vaccinul este oferit gratuit, notează jurnaliștii de la BBC.

În unele cazuri, asemenea îngrijorări pot rămâne latente în mințile noastre până când anumite evenimente le activează iar temerile ne pot face să credem în teorii conspiraționiste.

Tribalism și nesiguranțăTeoriile antisemite, potrivit cărora evreii sunt atotputernici și implicați în conspirații malefice secrete, au ieșit la suprafață în perioadele istorice de stres social, precum cele cu o rată ridicată a șomajului, posibil și fiindcă ele le permit oamenilor să arunce vina a ceea ce pot fi circumstanțe socio-economice complexe asupra unui singur țap ispășitor.

Acest lucru se potrivește cu un alt ingredient popular în teoriile conspiraționiste: ele ne fac să ne simțim mai bine cu privire la propriul nostru grup social, în timp ce alții pe care îi vedem drept rivali sunt portretizați într-o lumină negativă, afirmă psihologul Karen Douglas.

Însă unele cercetări arată și că oamenii au tendința de a crede teorii conspiraționiste când sunt confruntați cu situații de criză, potrivit acesteia.

Ideea că tehnologia 5G și alte rețele de telefonie mobilă anterioare sunt cumva dăunătoare sănătății noastre există de ani de zile, încă de când tehnologia mobilă a ajuns folosită pe scară largă în urmă cu aproape 30 de ani. La început aceasta a fost acuzată în mod fals că ar cauza autism, infertilitate și cancer, printre alte lucruri.

Descoperirea noului coronavirus în luna decembrie a anului trecut a pregătit scena pentru un nou episod din această conspirație de lungă durată. În 22 ianuarie, când încă erau doar 314 de cazuri raportate și șase decese, un articol a fost publicat într-un ziar belgian care a schimbat totul.

Intitulat „5G pune în pericol viața și nimeni nu o știe” acesta era un interviu cu un doctor de familie obscur din Belgia și, în mod crucial, asocia presupusele pericole legate de tehnologia 5G cu noul coronavirus deși nu exista niciun fel de dovadă asupra acestui lucru.

„Teoriile conspiraționiste tind să apară rapid când ceva important se întâmplă”, susține Karen Douglas, amintind că la fel s-a întâmplat și în cazul incendiilor de vegetație care au devastat Australia la începutul acestui an.

Conspirația privind tehnologia 5G a fost denumită un „cocktail conspiraționist” întrucât combină unele din cele mai mari temeri ale umanității într-un mix atrăgător. Pe lângă temerile vechi legate de apariția unei noi tehnologii invizibile, care apar în multe teorii conspiraționiste, ele ating și anxietatea privind ascensiunea Chinei ca o superputere mondială.

Teoriile conspiraționiste au toate elementele unei povești bune - antagoniști înspăimântători, scenarii creative și lecții morale. Din această cauză o teorie conspiraționistă elaborată poate captiva imaginația publică într-un mod mult mai puternic decât narațiunea despre „un virus care a apărut complet imprevizibil și a omorât mii de oameni fără motiv”, notează BBC.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7126 vizualizari

 • -9 (35 voturi)    
  Multumim partidului ca ne invata adevarul (Luni, 25 mai 2020, 17:39)

  xolv [utilizator]

  si sa gandim singuri acum ca monopolul i-a scapat.
  • -12 (18 voturi)    
   Exact de asta fac atata damage control. (Luni, 25 mai 2020, 18:53)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Cine s-ar fi gandit ca daca lumea sta acasa pe net doua luni, le sare in cap si le rupe si gatu. Niste genii, dar pentru lunile astea o sa munceasca ani intregi sa isi revina la fosta glorie.
  • +5 (15 voturi)    
   Nu te obliga nimeni (Luni, 25 mai 2020, 19:24)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Nici sa le citesti si nici sa le crezi. In aceeasi masura nu te obliga nimeni sa studiezi o stiinta din carte.
  • 0 (0 voturi)    
   Ar trebui să-i mulţumiţi din inimă, (Marţi, 11 august 2020, 20:40)

   calincb [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   pentru că, acum ce-l puţin, nu vă trimite la canal sau în vreo câmpie nelocuită să începeţi o viaţă nouă, aşa cum vă doriţi - fără 2G, sau 3G sau altceva, fără supermarketuri imperialiste, fără nici un fel de vaccin etc. - raiul pe pământ, sau sub el, fiecare cum nimereşte.
 • +10 (26 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 25 mai 2020, 17:41)

  [anonim]

 • -6 (34 voturi)    
  nu iese fum fara foc (Luni, 25 mai 2020, 18:01)

  catalinms [utilizator]

  Societatea este in asa hal prostita si indoctrinata de sistem prin intermediul presei, astfel incat atunci cand cineva isi pune niste intrebari sau critica ceva este pe loc catalogat ca si "conspirationist".
  • +7 (21 voturi)    
   Nu este asa (Luni, 25 mai 2020, 18:24)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui catalinms

   Problema nu e ca isi pun intrebari, daca ar fi asa totul ar fi corect. Problema e ca fac afirmatii fara sa aiba nici o acoperire. De ex in cazul masurarii temperaturii: da, nu este corect, dar asta din cauza impreciziei (care a fost dovedita) si nu pentru ca ti-ar implanta cipuri, imprima coduri de bare sau mai stiu eu ce, fapte pe care nimeni nu le-a putut dovedi. Deci nu toti sunt catalogati drept conspirationisti pe degeaba. majoritatea pe buna dreptate. Eu totdeauna i-am admirat pe cei care pun intrebari, i-am apreciat, asta denotand ca vor sa fie informati, sa invete.
   • -4 (10 voturi)    
    O mica precizare (Luni, 25 mai 2020, 19:25)

    Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    Pentru un epsilon oricat de mic ales, orice metoda stiintifica de masura este imprecisa si deci gresita.
    • +3 (5 voturi)    
     Asa e (Luni, 25 mai 2020, 20:36)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Mica Sirena a lui Vasile Roaita

     Depinde cum alegi epsilonul... Si nu stiu, in cazul de fata, daca aceste termometre folosite sunt etalonate, cum, cine le certifica. Pentru ca, avand in vedere temperatura aleasa (37,3! - de ce ,3 si nu ,4 sau ,2??) implica o precizie de macar o zecime de grad. Au toate aceasta precizie garantata?
    • +2 (6 voturi)    
     Vad ca ai luat deja minusuri (Luni, 25 mai 2020, 23:00)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Mica Sirena a lui Vasile Roaita

     Dar din cate vad, de la indivizi care oricum habar nu au, ca nu vad nici o explicatie, nici un motiv de a-ti da acel minus... Sa incers sa-ti spun eu de ce nu ai dreptate, dar fara a-ti da minus.
     Metodele stiintifice de cercetre, masurare, nu aleg un epsilon oricat de mic, ci in functie de ce se cerceteaza. De ex daca vrei sa masori distanta pana la cel mai apropiat sistem solar, nu o sa alegi un epsilon de 1 mm, nu are nici un sens.
     In cazul de fata, nu o sa alegi un epsilon de un micrograd, iarasi nu are sens. Dar fiinca ei au ales temperatura (pe care eu o consider ciudata) de 37.3 grade, un epsilon de o zecime de grad se justifica.
     • +3 (7 voturi)    
      "are sens, nu are sens" (Luni, 25 mai 2020, 23:47)

      Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

      Toate acestea sunt valori alese arbitrar. EXACT asa cum arbitrara este diferenta de viteza de 10 km/h pana la care nu iti primesti amenda. Adica ai limita 50 dar daca mergi cu 55 si radarul masoara 57 nu primesti amenda. Valoarea 37.3*C nu inseamna nimic, nu e nici un proces fizic / biologic legat de acea valoare si in plus, EXACT aceeasi persoana, in conditii de hidratare diferita, expusa la soare, in conditii diferite de vant, va indica temperaturi diferite la scanare. De asemenea un asimptomatic nu va avea temperatura peste limita de 37.3*C dar va putea raspandi boala.

      Toate aceste valori sunt "din burta". Da, ok, absolut de acord: nu strica sa le masori oamenilor temperatura. Dar vine intrebarea: chiar ajuta?
      • +1 (1 vot)    
       Eu nu m-am legat de valoarea in sine (Marţi, 26 mai 2020, 15:37)

       LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Mica Sirena a lui Vasile Roaita

       Daca recitesti ce am spus, si eu m-am intrebat de ce 37,3 si nu ,4 sau ,2! Valoarea asta este evident arbitrara si nu ii vad nici o justificare. Eu m-am legat de acel epsilon, care trebuie stabilit relativ la ce vrei sa masori si nu "oricat de mic". In plus am mai mentionat si precizia si etalonarea aparatelor.
   • -6 (6 voturi)    
    cunosc multi oameni imptriva scanarii temp la cap (Marţi, 26 mai 2020, 23:26)

    Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    dar niciunul nu are ca argument asa zisele implanturi cu cipuri cu care incercati sa-i denigrati pe toti cei ce se opun acestui procedeu. Ceea ce ma face sa cred ca ce faceti este doar damage control, cum bine spune cineva mai sus
    • +2 (2 voturi)    
     De ce spui asta? (Miercuri, 27 mai 2020, 15:17)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Mary80

     Nu-ti dai seama ca atata timp cat nu le cunosc motivele, ce spui e inutil? Sa vad motivele si apoi discutam pe baza lor, vedem daca sunt valide sau nu, sustinute stiintific sau nu, etc.
 • +7 (15 voturi)    
  5g la tot neamu (Luni, 25 mai 2020, 19:06)

  gigel12345 [utilizator]

  Mai nou 5G-ul nu mai da homosexualitate, da covid?
  </sarcasm>
  • +2 (4 voturi)    
   In plus (Marţi, 26 mai 2020, 10:44)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui gigel12345

   5G ia temperatura.
 • -9 (19 voturi)    
  O noua conspiratie (Luni, 25 mai 2020, 19:38)

  Setalcott [utilizator]

  De la o vreme umbla printre elite o noua teorie a conspiratiei: ca gloata nu se lasa condusa de ele spre progres din cauza unor idioti ignoranti, care cu prostia lor seduc masele asa cum crema intelectuala nu reuseste sa o faca. Ce-i drept, acesti idioti sunt fie dirijati, fie sustinuti de o putere straina malefica.
  Asemanarile cu perioada clasica a conspirationismului sunt izbitoare.
  Succesul conspirației moderne a teoriilor conspiratiei se datorează în parte și modului în care a înfățișat barbatii din înalta societate și ne-educatii, două categorii pe care femeile din elita academica (precum Victoria Pagan si Karen Douglas) le gasesc amenintatoare.
  Deși civilizația contemporana se bazeaza pe exploatarea ambelor grupuri, aceste elitle sunt constant îngrijorațe că subordonații s-ar putea întoarce împotriva lor. Barbatii de succes sunt în general priviti cu suspiciune și adesea portretizati ca fiind misogini și periculoasi. Clasa de jos, pe de altă parte, erau cunoscuți pentru faptul că comiteau atentate rasiste ocazional și exista o paranoia adânc înrădăcinată că aceștia sunt uneltele lui Putin.

  Nu mai continui, intelegeti ideea. Pot rescrie tot articolul inversand termenii si ramane la fel de adevarat.
  • -8 (16 voturi)    
   5G (Luni, 25 mai 2020, 22:41)

   Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui Setalcott

   5G este asociat in mod intentionat cu cele mai absurde teorii ale conspiratiei pentru a decredibiliza temerile rationale legate de aceasta tehnologie.
   A fost diseminata pe o scara exagerat de mare teoria stupida ca ar exista o corelatie intre epidemia de CoViD si radiatia 5G. Acelasi lucru a fost facut si cu teoria ca 5G e folosit ca o arma.
   Este omisa intentionat sau este ridiculizata temerea legata de nivelurile de putere de radiofrecventa sau microunde la care ne expune 5G, niveluri de putere care depasesc cu mult 4G prin faptul ca sunt folosite sisteme de antene de ordin superior MIMO.
   Faptul ca nu doar radiatiile ionizante produc cancer sau slabesc sistemul imunitar este o certitudine insa nu se stie exact care este limita de siguranta pentru expunerea la aceasta radiatie. Niciun guvern care respecta viata si sanatatea cetatenilor nu se grabeste sa intre intr-un astfel de experiment fara sa se cunoasca exact care sunt efectele pe care le produce pe termen lung si pe scara larga. Mai ales in cazul 5G ale carui beneficii economice sunt minime daca este luat in calcul costul urias de implementare. 5G este intr-adevar necesar pentru cresterea capacitatii retelelor mobile in sensul de a permite un numar mai mare de utilizatori conectati simultan dar cum exista deja solutii bazate pe tehnologiile existente inseamna ca nu este urgenta instalarea 5G si ar putea sa fie chiar optionala pentru urmatorul deceniu.
   • -9 (19 voturi)    
    5G necesara pentru supraveghere in masa (Marţi, 26 mai 2020, 0:55)

    patrunjel [utilizator] i-a raspuns lui Gica Georgescu

    5G nu e necesara sa te dai tu pe net, tu o sa downloadezi oricum si te dai pe facebook fara sa observi modificari majore fata de 4G.

    Latimea de banda 5G e necesara pentru toate camerele video din lume (de pe telefoane, masini, cladiri etc) si alte dispozitive de urmarire sa trimita acasa la modul brut o tona de date in timp real.

    Care eventual sa poata fi prelucrate de super calculatoare ce o sa iti dea scor social ca si in dictatura chineza.
    • +2 (2 voturi)    
     fuga la Dragonul Rosu (Miercuri, 27 mai 2020, 14:47)

     belfast [utilizator] i-a raspuns lui patrunjel

     a bagat acolo sepci cu folie de aluminiu care te feresc de razele 5G...
  • +2 (2 voturi)    
   delirul e maxim (Miercuri, 27 mai 2020, 14:51)

   belfast [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   white fragility in actiune. Mai snowflake, nu te zmiorcai ca viata nu-ti da dreptate si ca elitele te fugaresc. Accepta ca pana la urma tu esti responsabil de esecurile tale, nu elitele inventate de mintea ta slaba care refuza sa accepte adevarul: tu esti singurul vinovat de alegerile tale.
 • +14 (22 voturi)    
  teorii (Luni, 25 mai 2020, 22:20)

  Rosebud [utilizator]

  Text preluat

  Covid 19 nu este o conspirație... nu isi omoară nimeni economia sa prostească corigenți la biologie.

  5g nu provoacă nimic... 5g este un "wifi" cu bătaie mai lungă. Arunca naibii telefonul mobil dacă nu ma crezi.

  Vaccinurile sunt bune... am ajuns 8 miliarde datorită lor.

  Darele lăsate în urmă de avioane nu sunt chimicale ... sunt aburi. Dacă guvernul te vrea mort pune chimicale in zahar.

  Nu exista iluminati ... toată planeta este atat de proasta incat desteptii o exploateaza. Nu mai fi prost.

  Reptilienii nu exista ... nu te mai droga si nu o sa ii mai vezi.

  SRI nu te asculta ... ce naiba sa iti asculte, saracia?!

  Soros este un milionar excentric care face lobby ... la fel ca toti marii afaceriști si politicieni. Il dati exemplu pentru ca e urat ca naiba... si mai e si ungur.

  Masonii sunt o organizație reală... de afaceriști excentrici foarte educati care si-au format un cult. Toti afaceristii au o gasca de afaceristi.

  Corporațiile nu sunt rele sau bune . Sunt afaceri. Daca iti fura tie saracia din curte arunca televizorul ( Samsung corp ) arunca telefonul ( Apple corp ) arunca masina ( PSA group, VAG group, Daimler Benz, TATA ... ) arunca internetul ( Google, Facebook, Orange, T-mobile ) arunca hainele ( Zara, H&M ... ) nu mai manca ( Mega-image, Lidl, Penny ... )

  Comunismul este un rahat ... a fost bun pentru leneși, prosti si nevertebrate. Atât!

  Pamantul nu este plat... capul unora este.

  Bill Gates a făcut mai mult bine in perioada asta decât 10 guverne la un loc. Cand o sa poti sa faci ceva ce schimba in bine un miliard de vieți atunci sa comentezi. A donat in jur de 40 miliarde de dolari .

  Nu te cipeaza nimeni ... ai deja un telefon in buzunar.!
  • -11 (15 voturi)    
   Of of. Debunking clasic. (Marţi, 26 mai 2020, 8:41)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Rosebud

   Dar atentia si ingrijorarea pe care o arata media la teoriile astea ar trebui sa iti dea de gandit. Dar sa nu o lungim, odata ce elitele isi depasesc prerogativele incep consiratiile, ce trebuie sa le aminteasca ca daca nu intra inapoi in rand, lumea asta multa si proasta incepe sa ii inceapa. Teoriile apar la secunda cu pierderea increderii populatiei in cei care ii conduc. Stiu si ei asta, si acum fac damage control.
 • -7 (19 voturi)    
  un clasic "strawman" (Luni, 25 mai 2020, 22:35)

  hanu [utilizator]

  "Om de paie" este o eroare logică informală bazată pe denaturarea opiniei oponentului. A construi un argument om de paie constă în a reformula opinia oponentului astfel încât să fie mai ușor de combătut.

  Stangistii gen BBC, Guardian, sunt experti absoluti in a construi un strawman. Ei spun, in mare: unii neaveniti spun ca 5g cauzeaza virusul, ERGO orice critica a naratiunii oficiale te pune in aceeasi categorie de conspirationisti needucati. Intelegeti? este reducerea tuturor teoriilor alternative la un josnic numitor comun gen needucati anti 5G. Classic strawman!
  • +2 (2 voturi)    
   ha..ha... (Miercuri, 27 mai 2020, 14:44)

   belfast [utilizator] i-a raspuns lui hanu

   te plangi de strawman si ii numesti stangisti pe ziaristii de la BBC.....ce ironic.....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by