Preşedintele republican al Comisiei pentru afaceri externe a Senatului american şi preşedintele democrat al comisiei similare din Camera Reprezentanţilor au criticat, deopotrivă, într-o declaraţie, faptul că Parlametul ungar a fost dat la o parte pe termen nelimitat. Cei doi preşedinţi consideră că este deosebit de îngrijorător faptul că pandemia este folosită tocmai într-o ţară membră a NATO şi UE pentru instituirea unei guvernări prin ordonanţe, relatează portalul Radio Europa Liberă, citat de "Népszava".

Viktor OrbanFoto: Flickr

Senatorul statului Idaho, Jim Risch, a subliniat că situaţiile de urgenţă nu pot fi niciodată folosite pentru slăbirea democraţiei. "Ungaria trebuie să evalueze cu prudenţă ce va face în timpul crizei şi trebuie să păstreze valorile democratice fundamentale, comune", a adăugat senatorul.

Potrivit congresmanului democrat de New York, Eliot Engel, este vorba despre acapararea flagrantă a puterii prin care Viktor Orbán se foloseşte de suferinţa cetăţenilor săi în interesul său propriu", iar astfel poate conduce ţara ca un dictator. În declaraţia sa, congresmanul a solicitat premierului ungar să renunţe la planul său şi să se concentreze asupra măsurilor necesare pentru combaterea epidemiei de coronavirus, precum şi asupra asigurării siguranţei cetăţenilor Ungariei.

Aşa cum ediţia online de luni a ziarului ungar "Népszava" a relatat, senatorul statului Vermont Bernie Sanders a avertizat, într-o postare publicată pe o pagină de socializare, asupra exemplului ungar. "Pe parcursul istoriei liderii dictatori s-au folosit întotdeauna de situaţiile de criză pentru acapararea puterii depline. Acum trebuie mai mult decât oricând să susţinem democraţia şi statul de drept", a declarat Bernie Sanders pentru Euronews, comentând informaţia privind măsurile luate de Ungaria., citează Rador.