Mai mulți oficiali americani au avertizat miercuri cu privire la riscurile ridicate de TikTok, o rețea socială chineză cu o popularitate în creștere, un reprezentant ales prezentând un proiect care ar interzice instalarea aplicației pe dispozitivele guvernamentale, anunță AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

În timpul unei audieri în Senat, oficiali ai FBI-ului, Departamentului de Justiție și Departamentului de Securitate Internă, care au cerut audierea, au afirmat că aplicația mobilă ar putea fi exploatată de serviciile de informații chineze

Senatorul Josh Hawley a anunțat cu această ocazie că va introduce un proiect de lege pentru a interzice TikTok pe toate dispozitivele guvernamentale. Potrivit acestuia aplicația reprezintă „un risc major pentru securitatea poporului american”.

TikTok, o aplicație de videosharing populară în rândul adolescenților, a fost una din cele mai descărcate aplicații din lume anul trecut. Însă autoritățile și-au exprimat îngrijorările cu privire la legăturile companiei cu guvernul chinez.

„Persoana obișnuită nu înțelege implicațiile” TikTok, a afirmat un oficial al FBI responsabil de securitatea cibernetică.

„Deși colectarea datelor de către TikTok poate părea inofensivă, acestea pot fi agregate într-o bază de date ce ar putea fi folosită în multe scopuri”, a declarat oficialul. Potrivit acestuia rețelele sociale deținute de companii chineze pot colecta liste de contacte, date privind locația, date bancare, „toate aceste date putând fi transferate în alte locații sau către alte companii”.

Potrivit unui cercetător în securitate cibernetică specializat pe China, reglementările autorităților chineze ar putea permite guvernului de la Beijing „să ceară orice își dorește de la aceste companii”.

De partea cealaltă, TikTok dă asigurări utilizatorilor săi că operațiile sale nu sunt influențate de guvernul chinez.