Într-un articol recent, jurnalistul și expertul în Balcani Tim Judah atrăgea atenția asupra unor prognoze demografice tulburătoare. Până în 2050, cu 22% mai puțini locuitori, Croația va fi o țară săracă de bătrâni, cu nimeni care să-i întrețină, prezice el.
Dacă poate fi o consolare, Croația nu e singura țară aflată în această situație gravă. Astăzi peste 20 de milioane de oameni, adică 4% din locuitorii UE, provin dintr-un alt stat membru, iar procentul continuă să crească. În următoarele câteva decenii Bulgaria va pierde cam 39% din populație, urmată de România cu 30% și Polonia cu 15%. Din afara UE, Bosnia și Herțegovina și Serbia vor pierde cam o treime din populație, iar Albania va pierde 18%.
Depopularea e departe de a fi vreun fenomen nou în Balcani, de la emigrația în masă în SUA la începutul secolului 19 și până la cazul „gastarbeiter” (muncitorii invitați), când sute de mii de oameni au părăsit Iugoslavia pentru a lucra în Germania și alte state vest-europene la sfârșitul anilor '60 și în anii '70, salvând astfel economia iugoslavă.
Deși mulți nu s-au mai întors vreodată, la acea vreme echilibrul era menținut de o rată ridicată a natalității. Situație care acum s-a schimbat, iar cu războaiele din fosta Iugoslavie din anii '90 Croația a pierdut peste 300.000 de locuitori - victime ale războiului, refugiați și emigranți. În fine, ultimul val de migrație spre Vest a făcut ca populația să scadă sub patru milioane.
Dar cel mai nou val de migrație intra-europeană e diferit de anterioarele. Acum, pentru prima oară în istorie, această parte a Europei cunoaște un exod al creierelor autentic. Cei plecați anterior erau muncitori necalificați, dar acum ei sunt cei mai calificați; de la temutul „instalator polonez” care a băgat spaima în Franța acum câțiva ani până la electricieni, tehnicieni și diverși experți în IT.
Nu mai puțin de 32% din acești cetățeni UE mobili (acesta e termenul împământenit) au o diplomă universitară. O asemenea proporție este fără precedent și între timp bulgarii și românii aproape au rămas fără medici și asistente medicale specializați. Problema e de o asemenea magnitudine încât un fost ministru român propusese o lege împotriva emigrației pentru a o limita la maxim cinci ani.
Mai mult, tinerii de azi nu mai pleacă singuri, ci-și iau și familia cu ei; un indiciu clar al intenției lor de a nu se mai întoarce. Până și motivele lor s-au schimbat: conform diverselor cercetări și sondaje efectuate, motivele plecării nu mai sunt acum exclusiv economice, ci și sociale, cum ar fi corupția, nedreptatea și lipsa speranței privind un viitor mai bun.
Dacă Vestul își compensează măcar o parte a penuriei de forță de muncă prin imigrație, iar Polonia, de exemplu, primește mulți ucraineni, țările mici din Est au o problemă. Aici, etno-naționalismul prevalează și teama de dispariția națiunii e puternică.
Pentru aceia pentru care 1989 a marcat și constituirea unui stat omogen din punct de vedere etnic, imigranții din afara Europei nu reprezintă o opțiune. Din contră, ideea restricționării imigrației nu este nicidecum izolată: aproximativ jumătate din unguri și polonezi doresc acest lucru, arată Stephen Holmes și Ivan Krastev în cartea lor recentă, „The Light that Failed” [„Lumina care s-a stins”].
PatriotismPână acum strategiile naționale au dat greș, întrucât guverne naționaliste sprijinite deopotrivă de Biserica Catolică și de Biserica Ortodoxă continuă să facă apel la patriotismul populației în loc să-i asigure acele nevoi elementare care i-ar ține pe cei tineri, pe cei educați și familiile lor în țară, cum ar fi locurile de muncă și împrumuturile pentru locuințe.
În cele din urmă, nu e greu să-ți dai seama: oamenii ar rămâne în țară dacă ar putea să întrevadă un viitor pentru ei și copiii lor. Însă acesta e ultimul lucru pe care guvernele îl asigură. Din contră, minciunile și falsele lor promisiuni alimentează neîncrederea în elitele politice - lucru care devine la rândul său încă un motiv de a emigra.
În fața scăderii ratelor natalității, reforme precum cele din Finlanda, unde luna aceasta ministrul sănătății și afacerilor sociale Aino-Kaisa Pekonen a anunțat introducerea concediului parental de șapte luni plătit egal pentru ambii părinți, vor fi cu siguranță eficiente.
Însă, pentru Europa de Est, ele nu sunt realiste. În Croația guvernul a înființat recent un nou minister al demografiei, politicii sociale și tineretului pentru a se ocupa de acestă criză. Dar chiar și dacă un asemenea minister ar putea veni cu un set de inițiative care într-adevăr să conteze, bani pentru implementarea lor nu vor exista.
Un europarlamentar croat a devenit în decembrie noul vicepreședinte al Comisiei Europene pentru democrație și demografie. Dubravka Šuica, fost primar al orașului Dubrovnik, nu este cunoscută pentru contribuțiile ei în nici unul dintre domeniile pentru care este acum responsabilă. Va trece ceva timp până când ea și Comisia Europeană vor sesiza revoluția demografică ce se desfășoară acum în Europa. (
Irish Times, preluare Rador)
De ce nu aplicam acelasi lucru in Romania?
La cata prostie e in tara, ati vota PSD si din mormant
2. Cu tiganii nu ar fi o problema. Astia oricum nu muncesc deci nu ar avea ce impozit sa se reduca/anuleze.
PDL ar fi suprvietuit dupa Basescu doar daca se gasea un lider de piatra… nu a fost cazul!
Iar acum, USR care ar trebuii sa adune vodturi de stanga, dar din pacate il canibalizeaza pe PNL.
Si spun canibalizeaza pentru ca politicile lor fiind asemanatoare votantii raman aceeasi!
Cum crezi tu ca cei ramasi vor opta pentru altceva decat PSD si PNL?
Logica ta miroase a trolling.
2) "deea restricționării imigrației nu este nicidecum izolată: aproximativ jumătate din unguri și polonezi doresc acest lucru(probabil si romani)" - Nu mai bine va apucati voi care inca sunteti acasa de muncit??? Ah, nu, voi vreti fraieri sa stea sa munceasca in locul vostru si sa plateasca taxe ...
Inainte sa veniti cu restrictii, faceti conditii, ba animalelor! Altfel in Korea de Nord cu voi ..ca vad ca aveti mentalitate de..
Ziarele occidentale fac reclama pentru importat popoare din lumea a 3-a.
dupa ce ca ne-ati facut de ras prin toata lumea mai ai si tupeul sa te legi de romanii care muncesc in tara.
Ideea e ca se poate. Daca iti construiesti o tara acceptabila, meritocratica, nu merge chiar asa multa lume dincolo.
Deci e destul de simplu: mai putini oameni la buget, meritocratie acolo unde e nevoie, adica dinozauri gen Beuran, Luncan si alte sute sa nu mai poata bloca posturi pe viata...etc, etc.
In rest natalitatea e destul de usor de incurajat. Gradinite, timp liber si concedii pentru parinti, facilitate de tot felul...
https://www.hotnews.ro/stiri-international-23496191-instalatorul-polonez-intoarce-acasa.htm
Mi-am facut revelionul in Polonia alaturi de cativa prieteni anul acesta, oamenii sunt mult peste noi cam in toate domeniile...dar sa vedem cateva lucruri:
Este la conducere partidul PiS considerat PSD-ul Poloniei care se razboieste mereu cu Comisia Europeana, cu bruxelul si cu tot ce inseamna Bruxel! Oamenii nu stau "ghiocel" in fata lui Timermans, Junker si care naiba mai or fi p'acolo.
https://www.hotnews.ro/stiri-international-23562238-polonia-sfideaza-din-nou-bruxellesul-parlamentul-voteaza-lege-care-sanctioneaza-judecatorii-care-opun-reformelor-justitie.htm
https://www.hotnews.ro/stiri-international-23553721-polonia-noi-avertismente-comisia-europeana-privire-reformele-justitie.htm
https://www.hotnews.ro/stiri-international-21769756-comisia-europeana-ameninta-ungaria-polonia-proceduri-infringement-daca-nu-incep-primeasca-refugiati-pana-iunie.htm?nomobile=
PS: Polonia este prima tara din Europa de Est care s-a imprumutat saptamanile trecute la DOBANZI NEGATIVE, asta ce ne spune? Conduce bine PSD-ul din Polonia sau nu?
Daca intrii pe link-urile de mai sus o sa veizi cat de mult se razboieste Bruxelul cu Guvernul Polonez pe care ii acuza de obstructionarea justitiei,de reforme juridice neconforme cu "valorile" Europene, de faptul ca nu vor sa primeasca refugiati etc etc
Problema lor este nu respecta asa zisele "valori europene" ceea ce in mintea simplista a unora echivaleaza cu a fi putinist, retrograd, etc.
Culmea e ca in realitate sunt total anti-rusi, dar ce mai conteaza, ideologia e mai importanta decat adevarul.
Sa nu ne facem iluzii: Romania a fost distrusa in ultimii 80 de ani si nu sunt sanse de revenire.
Justitia, avetii impresia ca daca va luati singuri din bugetul statului pensii speciale si vi le tineti la nivele record....au sa ramana asa pentru ca asa spune legea ? E o vorba in popor, "De unde nu-i
Nici Dumnezeu nu ia" Cand se va strage lantul pe buget in mare parte si din vina voastra pentru ca nu ati vazut sau nu ati vrut sa vedeti infractori ....Credeti ca sunteti imuni ?
Tineti cont cat de sus sunt taxele la noi, cine credeti ca le va suporta si mai sus ?
INSA.
Lucrurile au o tendinta fireasca spre autoreglare in natura. Mai devreme sau mai tarziu, garantat, natura si conditia umana se prezinta la usa cu nota de plata.
Ceea ce se incearca prin politica de inlocuire etnica a populatiilor vestice/crestine poate avea in sine un scop final nobil (nu zic ca are neaparat) insa metoda de aplicare e profund imorala. Va fi respinsa, cu consecinte catastrofale. s-a mai intamplat.
http://lurenom.info/ro/2015/11/22/universe-25/
Citiți cu atenție!
S-ar putea sa fie o metoda mai eficienta decat ajutorul dat parintilor care mai vor un copil.
Europa de est „și-a făcut” revoluții democrate, de catifea, fără catifea, cu morți și spectacol pentru democrați iar acum sunt pe tușă, așteaptă să-i bage cineva în seamă, specific estului.
Pana una alta pleca romanii si vin in loc vietnamezi, nepalezi, etc. Asta-i modelul social dupa care traim azi: toata lumea se inghesuie la butoiul cu miere.
Romanul in ziua de azi isi pune bagajele in masina si pleaca fara sa il intereseze... urata natie sincer.. sa nu ai un gram de patriotism in tine , sa nu simti absolut nimic pt tara ta si sa te muti pur si simplu altundeva deoarece acolo ii mai mare "butoiul cu miere" decat aici... nu as face asa ceva in viata mea!!!
Cu toata industrializarea fortata ( nu iau apararea comunistilor, dar ce optiuni aveam de fapt ? ), Romania a ramas in '90 cu cam jumatate de populatie la tara. Ca o comparatie, Franta in '45 avea jumatate din populatie la tara, iar vreo 10 ani mai tarziu, cam 90% din populatie era urbanizata.
La noi, in anii '90, s-au desfiintat CAP-urile si oamenii si-au luat pamantul pe care l-au lucrat cu mijloace precare, uneori cal si caruta, cum stiau din strabuni, mare parte pentru subzistenta.
S-a creat o masa de manevra politica, fostul "taran" - supa reincalzita, oameni care nu cotizeaza cu nimic la buget, traiesc din ce produc, dar care primesc subventii, bani de la bugetul central incepand cu iluminatul public si celelalte din satele lor, falimentare de altfel. De taran nu prea s-a luat nimeni, era idealizat de comunisti, stiti povestea cu sudoarea fruntii si palmele batatorite, in plus, ei au fost bunicii aia de la tara care au ajutat o generatie de decretei de la oras cu o gaina, o branza, un ou... Insa dpdv demografic, economic si politic, acesti tarani au facut f. mult rau in ultimii 30 de ani si au franat dezvoltarea acestei tari.
Ei, impreuna cu muncitorimea disponibilizata din fabricile comuniste desfiintate, au format o masa de manevra usor de cumparat, astfel incat politica s-a facut exclusiv pentru ei, fiind destul de multi pentru a asigura o majoritate parlamentara, dat fiind absenteismul tinerilor, oarecum justificat, caci nu se regaseau in nicio oferta politica. Cei care au tinut in spate aceasta distractie dpdv economic sunt ei, tinerii activi care nu voteaza si care au inceput sa plece, atat pentru un salariu mai mare cat si pentru servicii publice care la noi efectiv sunt la stadiul de gluma proasta.
1. Procuroarea cu soțul mafiot numită la DIICOT;
2. Decizia CCR de ieri;
3. Șerban Nicolae propus președintele Senatului.
Să tot stai în România!
Europei de Est i-a facut-o Europa de Vest. Acuma, sper sa nu ma acuze cineva de cine stie ce teorii ale conspiratiei. Cateodata e adevarat ca o clica de oameni influenti conspira pentru a schimba destinele omenirii, dar de obicei istoria nu se intampla asa. De obicei, oamenii o apuca pe o cale fara sa vada unde duce pentru ei si pentru altii.
Daca Occidentul a ajuns la bunastare materiala, si toata lumea a vazut in educatie un bun necontestabil, au ajuns fara forta de munca pentru muncile de jos, deci si-au deschis larg granitele. Oamenii cumsecade, ospitalieri si buni la suflet, i-au primit pe imigranti cu bratele deschise, ca e mai usor sa reactionezi umanitar la oamenii pe care ii vezi in fata decat sa judeci la rece efectele in timp asupra altora la mii de kilometri. E pur si simplu legea naturala a osmozei sau legea economica a cererii si ofertei.
Statele democratice din est nu pot sa isi inchida granitele pentru a-si impiedica cetatenii sa plece. Singurii care pot actiona principial aici sunt statele occidentale, care pot foarte bine decide sa nu mai primeasca imigranti, dar aleg sa nu o faca.
Singura dilema e de ce nu vad aceste lucruri politicienii si ziaristii. Sau poate le vad, dar nu le spun.