​Secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut miercuri guvernului libanez numit recent să realizeze reforme „tangibile”, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Mike PompeoFoto: Flickr/ Gage Skidmore

„Testul pentru noul guvern din Liban va fi acţiunile sale şi reacţia sa la aşteptările poporului libanez de a pune în aplicare reforme şi de a lupta împotriva corupţiei”, a spus el într-un comunicat.

„Numai un guvern capabil de (...) reforme reale şi tangibile va putea restabili încrederea investitorilor şi debloca ajutorul internaţional pentru Liban”, a avertizat el.

Noul prim-ministru Hassan Diab a avertizat miercuri că Libanul se confruntă cu o „catastrofă” economică, la o zi de la formarea guvernului său.

Şeful diplomaţiei americane a cerut de asemenea guvernului şi armatei libaneze să garanteze siguranţa manifestanţilor.

Libanul are începând de marţi seară un nou guvern, sub conducerea lui Hassan Diab, după ce mişcarea şiită Hezbollah şi aliaţii săi au căzut de acord asupra structurii executivului, după săptămâni de discuţii asupra diferitelor portofolii ministeriale.

Noul premier libanez a promis că guvernul său va face tot posibilul pentru a răspunde revendicărilor protestatarilor, care solicită o revizuire a sistemului politic actual