Iranul îmbogățește mai mult uraniu acum decât o făcea înainte de acordul nuclear semnat cu marile puteri ale lumii în 2015, a declarat joi președintele iranian Hassan Rouhani, într-un discurs televizat, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Îmbogățim mai mult uraniu decât înainte de acordul nuclear. Presiunea pe Iran a crescut, dar continuăm să progresăm”, a spus Rouhani.

Teheranul a renunțat treptat la obligațiile pe care se angajase să le respecte prin acordul nuclear ca răspuns la retragerea Statelor Unite, în 2018, din respectivul pact și la sancțiunile dure pe care Washingtonul le-a aplicat economiei iraniene.

Până la sfârșitul acestui an, Iranul va deţine o cantitate de uraniu îmbogățit suficientă pentru a produce o armă nucleară, susţin serviciile secrete militare israeliene într-un raport cu estimări pentru anul 2020.

Iranul ar putea avea arme nucleare într-un an sau doi, dacă țara continuă să încalce acordul nuclear din 2015,a declarat vinerea trecută ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian.

”Dacă ei vor continua să destrame acordul de la Viena atunci, da, într-o perioadă destul de scurtă de timp, de un an sau doi, ar putea avea acces la o armă nucleară, lucru ce nu este o opțiune”, a declarat le Drian la RTL Radio.

Cele trei țări europene co-semnatare a acordului nuclear iranian (Franța, Marea Britanie și Germania) au declanșat mecanismul de reglare a litigiilor prevăzut în acord pentru a forța Teheranul să onoreze angajamentele sale, au anunțat liderii diplomațiilor într-un comunicat comun, a relatat marți AFP.

Pe de altă parte, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, pare să contrazică poziția diplomației țării sale, spunând că este pregătit să înlocuiască acordul nuclear iranian din 2015 cu un nou text dorit de Donald Trump, spunând că președintele american este ”un excelent negociator”. Totodată, Iranul a avertizat marți Germania, Marea Britanie și Franța de ”consecințele” deciziei lor de a declanșa mecanismul de reglare a litigiilor.