Până la sfârșitul acestui an, Iranul va deţine o cantitate de uraniu îmbogățit suficientă pentru a produce o armă nucleară, susţin serviciile secrete militare israeliene într-un raport cu estimări pentru anul 2020, potrivit Rai News, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cu toate acestea, serviciile israeliene consideră că Teheranul nu deţine încă o rachetă capabilă să transporte un focos nuclear și că va dura cel puțin doi ani până când Iranul va putea dezvolta aceste capacități.

Ziarul israelian Haaretz precizează că serviciile israeliene au estimat faptul că, până la sfârșitul anului 2020, Iranul va avea 40 de kilograme de uraniu îmbogățit la 90%, necesar pentru a produce o singură bombă atomică.

În prezent, conform informațiilor disponibile, Teheranul se află de-abia la nivelul de 4% de îmbogățire, iar la mijlocul anului va fi la 20%, ceea ce reprezintă 70% din procesul de producție a bombei.

La sfârșitul anului, Iranul va putea atinge cantitatea de uraniu îmbogățit necesară pentru o singură bombă, însă această achiziție este doar primul pas. Următorul va fi producerea unei rachete capabile să transporte un focos nuclear.

Serviciile secrete estimează că în acest stadiu Iranul nu deţine rachete de acest tip și nici nu are capacități de cercetare. Prin urmare, se estimează că pentru a ajunge la acest nivel, iranienii vor avea nevoie de cel puțin doi ani de dezvoltare și de producție.