Donald Trump, care este suspectat de abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului american, a devenit al treilea președinte din istoria Statelor Unite inculpat în scopul destituirii, însă demiterea sa este improbabilă în contextul în care Partidul Republican deţine majoritatea în Senatul SUA, potrivit Mediafax.

Donald TrumpFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Acest scandal, care a dominat scena politică americană în ultimele luni a pornit de la o controversată conversație telefonică pe care Donald Trump a avut-o pe 25 iulie cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Un activist pentru integritate a făcut sesizări la Departamentul Justiţiei şi la Congres despre conţinutul acestei conversaţii. În sesizare, activistul a declarat că a primit informaţiile de la oficiali din cadrul Administraţiei de la Washington.

Criticii președintelui Trump susțin că liderul de la Casa Albă i-a cerut în mod repetat omologului său din Ucraina, Volodimir Zelenski, să lanseze o investigaţie care să vizeze activităţi ale fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden.

"Sunt multe discuţii despre fiul lui Biden, că Biden a oprit o acţiune de investigare şi multă lume vrea să afle despre acest lucru, deci orice puteţi face împreună cu procurorul general ar fi minunat. Biden s-a lăudat că a oprit ancheta, deci, dacă aţi putea să verificaţi. Mie mi se pare oribil", i-a spus Donald Trump lui Volodimir Zelenski, potrivit stenogramei convorbirii, prezentată de Preşedinţia SUA.

Volodimir Zelenski a răspuns: "Chiar voiam să vă spun despre procuror. În primul rând, înţeleg şi cunosc foarte bine situaţia. Dat fiind că avem majoritate absolută în Parlament, viitorul procuror general va fi sută la sută omul meu, candidatul meu, va fi aprobat de Parlament şi vom începe cu un nou procuror în septembrie. Va verifica situaţia, mai ales cea a companiei pe care aţi menţionat-o (…)".

Donald Trump a insistat: "Vor trebui verificate anumite lucruri. Îi voi spune domnului Giuliani să vă sune, îi voi cere şi procurorului general Barr să vă sune şi vom verifica totul. Sunt sigur că veţi rezolva. Am auzit că procurorul a fost tratat foarte rău şi că a fost un procuror foarte corect, deci succes în toate. Economia dumneavoastră se va îmbunătăţi din ce în ce mai mult, pot anticipa. Aveţi multe resurse. Este o ţară măreaţă. Am mulţi prieteni ucraineni, sunt oameni incredibili".

Discuția telefonică între cei doi lideri a avut loc scurt timp după ce Trump a blocat efectuarea plății ajutorului acordat armatei ucrainene de către SUA. Un oficial de rang înalt a afirmat ulterior că președintele a indicat în mod clar că deblocarea acordului militar este condiționată de investigarea lui Biden, dar Casa Albă neagă acest lucru.

În cadrul audierilor publice în Camera Reprezentanților, mai mulți oficiali americani au semnalat că avocatul personal al președintelui, Rudy Giuliani, conduce din umbră politica externă a Casei Albe privind Ucraina, relatează site-ul postului BBC News.

Pe baza dovezilor strânse, Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, a decis inculparea preşedintelui Donald Trump pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului, după un vot desfășurat pe data de 18 decembrie.

Senatul SUA decide soarta lui Trump/ Procesul ar putea începe în luna ianuarie

Cazul va ajunge acum în Senatul SUA care, după un proces, va stabili prin majoritate de două-treimi dacă Donald Trump este vinovat sau nevinovat.

Procesul în cadrul procedurii demiterii preşedintelui Trump ar putea începe în Senatul SUA în ianuarie, a declarat Mitch McConnell, liderul majorităţii republicane.

În cazul în care Donald Trump va fi găsit vinovat, va fi destituit. Însă, pentru ca preşedintele să fie demis este necesar ca 67 din cei 100 de membri ai Senatului SUA să voteze pentru demitere. În acest moment, Partidul Republican deține majoritatea, având 53 de senatori.

De la inițierea procedurii de destituire a liderului de la Casa Albă, oficiali de la Casa Albă și un grup de lideri republicani, printre care Steve Scalise, Lindsey Graham și Ron Johnson, au lansat o campanie de raliere a republicanilor în sprijinul lui Trump, astfel că niciun senator republican nu și-a exprimat, în public sau în privat, susținerea pentru demiterea lui Trump.

În cazul în care va fi demis, vicepreședintele Mike Pence va prelua funcția de președinte, pe care o va exercita până la finalul mandatului actual, adică până în ianuarie 2021.

Reacția lui Trump la procedura de demitere

Președintele american Donald Trump a condamnat în nenumărate rânduri procedura care îl vizează, acuzând democrații că încearcă să comită o lovitură de stat.

"Prin inculparea ilegală și neconstituțională, democrații și-au declarat ura pentru alegătorii americani", a declarat Donald Trump.

"După trei ani de vânătoare de vrăjitoare, farse și înșelăciuni, democrații din Camera Reprezentanților încearcă să anuleze voturile a milioane de americani patrioți", a adăugat acesta.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a argumentat, într-o scrisoare trimisă în luna decembrie preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, că procedura inculpării în vederea demiterii este lipsită de legitimitate şi încalcă prevederile Constituţiei.

"Dumneavostră vă implicaţi în alegerile din America. Dumneavoastră subminaţi democraţia americană. Dumneavoastră obstrucţionaţi justiţia. Provocaţi durere şi suferinţă republicii noastre pentru avantajele egoiste, personale, politice şi partizane", a continuat Trump, denunţând "farsa demiterii", precedată de "vânătoarea de vrăjitoare rusă".

"Nu este vorba de altceva decât de o tentativă de lovitură de stat ilegală, partizană politic, care, ţinând cont de recentele sentimente, va eşua rău la cabina de vot. Nu sunteţi doar împotriva mea, ca preşedinte, ci împotriva întregului Partid Republican. Dar, din cauza acestei nedreptăţi colosale, partidul nostru este mai unit ca niciodată", a mai afirmat liderul de la Casa Albă.

Trump, primul președinte american inculpat din secolul al XXI-lea

Donald Trump este al treilea președinte american vizat de această procedură, după Andrew Johnson în 1868 și Bill Clinton în 1999, care au fost achitați de Senat.

Andrew Johnson a fost acuzat că, printre altele, l-a demis secretarul de Război împotriva voinței Congresului. Johnson a scăpat la limită, lipsind doar un vot pentru a se întruni majoritatea necesară demiterii sale.

Bill Clinton a fost pus sub acuzare pentru sperjur și obstrucționarea justiției, după ce a mințit despre natura relației sale cu Monica Lewinsky, o fostă stagiară la Casa Albă. Însă, la finalul procesului, senatorii au votat împotriva demiterii.

Un caz aparte este cel al lui Richard Nixon, al 37-lea președinte al SUA, care și-a dat demisia în 1974, înainte de a fi inculpat în urma scandalului Watergate.