Reprezentantul permanent al SUA la Naţiunile Unite, Kelly Craft, a declarat că Statele Unite doresc continuarea negocierilor cu Coreea de Nord şi sunt pregătiţi pentru "a face paşi concreţi şi a manifesta flexibilitate", potrivit Milliyet, citat de Rador.

Test cu rachete in Coreea de NordFoto: KCNA

La solicitarea Statele Unite, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite s-a reunit pentru a discuta despre testul cu rachete efectuat de Coreea de Nord. Preşedintele în exerciţiu al Consiliului de Securitate şi reprezentantul permanent al SUA la Naţiunilor Unite, Kelly Craft, a menţionat că, în ultimul an şi jumătate, ţara sa desfăşoară un proces de negocieri durabile cu Coreea de Nord şi a adăugat: "Suntem pregătiţi să continuăm acest proces, să acţionăm paralel cu acest proces, să facem simultan paşi concreţi şi să manifestăm flexibilitate. Dar nu putem face toate acestea de unii singuri. Pentru a colabora cu noi, Coreea de Nord trebuie să adopte o decizie dificilă, dar curajoasă".

"Acţiunile provocatoare închid uşile unui viitor mai bun"

Craft, care a subliniat că au fost făcute declaraţii privind o altă cale aleasă de Coreea de Nord, că Phenianul a efectuat anul acesta peste 12 teste cu rachete balistice care au ameninţat securitatea şi stabilitatea regiunii şi a încălcat rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, a continuat: "Acţiunile provocatoare riscă să închidă uşa oportunităţilor pentru un viitor mai bun."

Ameninţarea venită din partea Coreei de Nord se poate concretiza prin lansarea de sateliţi în cosmos folosind rachete balistice cu rază lungă de acţiune sau efectuând teste cu rachete balistice intercontinentale, a spus Craft şi a precizat că rachetele şi testele nucleare nu aduc pacea şi stabilitatea.

Craft a adăugat: "Sper să nu ajungem în viitor la un punct în care să rupem relaţiile. Credem că, renunţând la ostilitate şi ameninţări, Coreea de Nord se va întoarce la masa negocierilor în urma unei decizii curajoase. Dacă evenimentele vor avea o desfăşurarea inversă, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite este pregătit să acţioneze."

Propunerea Chinei de atenuare a sancţiunilor

La rândul său, reprezentantul permanent al Chinei la Naţiunile Unite, Zhang Jun, a declarat că a venit vremea pentru atenuarea sancţiunilor, pentru că acestea au afectat mai ales situaţia umanitară.

Rusia: "Nu se poate încheia un acord fără ceva în schimb"

Reprezentantul permanent al Rusiei la Naţiunile Unite, Vassili Nebenzia a afirmat că doresc să vadă reluarea negocierilor şi a dialogului dintre SUA şi Coreea de Nord, eşuate în acest moment.

Nebenzia a spus: "Sancţiunile nu pot înlocui diplomaţia. Nu este posibil să se depună eforturi pentru un acord în această problemă, fără ceva în schimb. Trebuie stabilită o foaie de parcurs pentru ridicarea pas cu pas a interdicţiilor."

Ţările europene nu privesc cu ochi buni ridicarea sancţiunilor

Ţările europene nu privesc cu ochi buni propunerea de ridicare a sancţiunilor.

Reprezentantul permanent al Marii Britanii la ONU, Karen Pierce, a declarat: "Sancţiunile vor continua până când Coreea de Nord va face paşi concreţi în domeniul dezarmării nucleare." Iar reprezentantul permanent al Franţei, Nicolas de Riviere, a spus că în situaţia actuală nu este posibilă ridicarea sau atenuarea sancţiunilor.