Reprezentanții blocului ACUM s-au întâlnit miercuri cu președintele moldovean Igor Dodon și insistă ca premier să fie numită tot Maia Sandu. În cea de a doua zi a crizei politice de la Chișinău, unde Guvernul Maia Sandu a fost demis la 5 luni de la instalare, prin moțiune de cenzură depusă de socialiștii lui Dodon, Blocul ACUM anunță că este pregătit de negocieri cu Partidul Socialiștilor pentru formarea unei noi coaliții majoritare, cu condiția ca echipa Executivului să rămână neschimbată, scrie presa de la Chișinău.

HotNews.roFoto: Hotnews

Deputații Blocului ACUM Igor Grosu și Alexandru Slusari au declarat, la finalul discuțiilor cu Dodon, că nu acceptă propunerea Partidului Socialist de a veni cu un alt premier și cu o nouă componență a Guvernului. Ei consideră că principala problemă pentru o nouă coaliție majoritară cu PSRM este Igor Dodon.

"Am reiterat că în această funcție poate fi doar Maia Sandu cu actuala garnitură de miniștri și cu acea agendă asumată: reforma justiției, procurorul general, evaluarea procurorilor, scoaterea din captivitate a instituțiilor. Doar în acest caz pot avea loc discuții. În caz contrar se va ajunge într-o situație similară. Noi credem că dacă nu ar fi fost procurorul general, ei veneau cu alt motiv pentru a demite Guvernul Sandu. Igor Dodon cred că se pregătește tot mai insistent pentru alegerile prezidențiale”, a spus deputatul PAS, Igor Grosu, citat de Radio Chișinău.

Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari, de la Platforma DA, spune că, cel mai probabil, au fost aruncate deja zarurile și că va exista un guvern tehnocrat. "Era de așteptat că după demisia guvernului blocul ACUM nu avea cum să vină cu altă strategie și altă componență Guvernului. Guvern reformator, pro-european, axat pe reforma justiției, pe care nu pot fi compromisuri. După ce s-a întâmplat ieri, care sunt garanțiile că președintele țării nu va interveni în actul de guvernare? Nu e problema în PSRM. Noi facem distincția între PSRM și Igor Dodon. Cu toate rezervele și problemele, noi am comunicat cu PSRM. Factorul destabilizator este Igor Dodon. Zarurile au fost aruncate, se așteaptă un guvern tehnocrat”, a declarat deputatul Alexandru Slusari.

Dodon: Dacă socialiștii nu găsesc un numitor comun cu ACUM, sunt gata să înaintez o propunere de premier şi va fi votat repede

Igor Dodon a spus, la postul public de televiziune, că speră ca socialiştii să ajungă la un numitor comun cu Blocul ACUM pentru formarea unui nou guvern, însă dacă nu vor reuşi, în cel mai scurt timp va fi instalat un guvern minoritar, potrivit Agora.md.

"În acest Parlament exista o singură formulă de coaliţie: între socialişti şi Blocul ACUM. Am tras linia, a plecat un guvern care nu a făcut faţă lucrurilor, au stat cinci luni, au plecat. Acum cei din Blocul ACUM trebuie sa propună o altă candidatură şi să discute cu socialiştii. Dacă mâine găsesc un numitor comun, poimâine sunt gata să înaintez (un nou premier) şi va fi votat repede", a susţinut Igor Dodon.

Potrivit lui Dodon, până la începutul lunii decembrie Republica Moldova trebuie să aibă un executiv învestit. "Dacă nu, preşedintele îşi va asuma responsabilitatea pentru un guvern tehnocrat şi va cere votul de încredere în Parlament. 36 de socialişti mă vor susţine şi vom vedea dacă mai votează cineva", a spus Igor Dodon.

Guvernul de la Chișinău, în frunte cu premierul Maia Sandu, a fost demis marți, prin moțiune de cenzură inițiată și votată de socialiștii lui Igor Dodon și de parlamentarii Partidului Democrat, fondat de oligarhul Vlad Plahotniuc.

După adoptarea moțiunii de cenzură, prim-ministrul este obligat să prezinte șefului statului, în termen de cel mult trei zile, demisia Guvernului. Cabinetul de miniștri va fi în exercițiu până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. În perioada în care este demisionar, executivul îndeplinește doar funcții de administrare a treburilor publice. Cabinetul de miniștri nu poate lua decizii ce țin de politica externă și nu are dreptul la inițiativă legislativă.

Președintele Igor Dodon a început miercuri consultări cu partidele parlamentare pentru formarea unui nou Guvern.

Criza politică majoră de la Chișinău s-a declanșat după ce ministrul Justiției a anunțat că va anula concursul pentru funcția de procuror general, iar Maia Sandu a anunțat că Guvernul își asumă răspunderea pentru modificarea legii procuraturii, astfel încât premierul să fie cel care propune candidații la funcția de șef al Procuraturii Generale.