Fostul secretar de stat Hillary Clinton l-a criticat dur pe premierul britanic Boris Johnson pentru că a întârziat publicarea unui raport pe tema amestecului ruşilor în politica Regatului Unit, raport care conţine probe preluate de la Christopher Steele, unul dintre cei care au întocmit dosarul lui Trump, potrivit Washington Examiner, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Raportul, care examinează eventualele tentative ale Rusiei de a influenţa referendumul pe tema Brexitului din 2016, a fost întocmit de Comisia pentru Informaţii şi Securitate din parlamentul britanic. Se spune că semnarea raportului a fost amânată cu şase săptămâni, astfel încât documentul să apară după alegerile generale de la sfârşitul lunii viitoare, iar unii critici ai lui Johnson au acuzat guvernul că ar fi încercat să îl ascundă.

Clinton, a cărei campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2016 a fost afectată de propaganda rusă, şi-a exprimat şi ea nemulţumirea, declarând pentru ziarul The Guardian că faptul că s-a dorit ca raportul să apară după alegerile din 12 decembrie este "incredibil de surprinzător şi e inacceptabil". "Cine se cred ei ca să poată ţine departe de public asemenea informaţii, mai ales înaintea unor alegeri?", a declarat Clinton. "Ei, bine, vă spun eu cine se cred ei. Se cred nişte bărbaţi duri care dispun de toată puterea şi care trebuie să guverneze".

Potrivit unui fragment dezvăluit din raport, anchetatorii ar fi constatat că nouă oligarhi ruşi ar fi donat mari sume de bani Partidului Conservator al lui Johnson. Potrivit unei alte dezvăluiri, furnizate de BuzzFeed, serviciile de informaţii britanice nu au putut găsi probe din care să reiasă că Rusia ar fi influenţat în vreun fel rezultatul referendumului cu privire la Brexit sau alegerile generale din 2017.

Potrivit ziarului The Guardian, se presupune că Steele, fostul şef al departamentului pentru Rusia din MI6, care acum conduce un birou privat de investigaţii, ar fi furnizat o serie de note din raport.

În Statele Unite, Steele este cunoscut pentru investigaţiile sale cu privire la Trump, inclusiv despre aşa-zisa 'casetă cu pipi', care putea fi folosită ca şantaj (caseta prezintă imagini cu două prostituate care, în prezenţa lui Trump, într-o cameră de la Hotelul Ritz-Carlton din Moscova, urinează pe patul în care au dormit cândva soţii Obama. 'Evenimentul' ar fi avut loc în 2013, când Trump se afla în vizită la Moscova, n. red.). BuzzFeed a publicat dosarul în ianuarie 2017, subliniind că nu a putut verifica sau contesta faptele prezentate în dosar.

FBI-ul s-a bazat pe dosar atunci când a cerut mandat de urmărire electronică pentru Carter Page, fost consilier de campanie al lui Trump, care era suspectat că ar fi agent rus, deşi unii oficiali estimau că unele informaţii ale lui Steele se bazau pe "dezinformarea rusă". Fostul director al FBI, James Comey, a apărat decizia biroului de a folosi dosarul, afirmând că probele din dosar "coincideau cu alte probe care au fost găsite de noi". Deşi fostul consilier special Robert Mueller contrazicea două dintre cele mai importante probe din dosarul lui Steele, raportul său confirma principala faptă incriminată: aceea că Rusia a căutat să se amestece în alegerile din 2016 ca să o submineze pe Clinton şi să-l susţină pe Trump.

Faptul că FBI-ul s-a folosit de acest dosar a făcut obiectul unor investigaţii coordonate de Michael Horowitz, inspector general în Departamentul Justiţiei, iar raportul său ar urma să apară în cursul acestei luni. S-ar putea ca probele găsite de el să aibă o influenţă asupra anchetei penale a procurorului John Durham pe tema faptelor care au stat la originea anchetei FBI cu privire la Rusia.