Premierul britanic Boris Johnson a anunțat joi că cere Parlamentului să aprobe organizarea de alegeri generale anticipate pe 12 decembrie, ca parte a eforturilor sale de a asigura o ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Foto:

„Modalitatea prin care Brexitul poate fi realizat este, cred, să fii rezonabil cu Parlamentul”, a afirmat Johnson într-o declarație televizată.

„Dacă (parlamentarii) vor cu adevărat mai mult timp pentru a studia acest excelent Acord (de Brexit), îl pot avea, dar trebuie să fie de acord cu organizarea de alegeri generale pe 12 decembrie. Asta-i calea de urmat”, a adăugat el.

Johnson, într-o scrisoare către laburiști: „Susțineți alegerile anticipate și încă mai putem ratifica un acord pentru Brexit”

Parlamentul ar mai putea încă să aprobe un acord de ieșire a Regatului Unit din UE dacă susține încercarea Guvernului de a organiza noi alegeri, i-a transmis joi, într-o scrisoare, premierul Boris Johnson liderului Partidului Laburist (de opoziție), Jeremy Corbyn.

Johnson spune în scrisoare că este „extrem de sceptic” că Parlamentul s-ar opri din a mai vota o amânare a Brexitului - după cum s-a exprimat -, dar că este dispus să le ofere parlamentarilor mai mult timp pentru a ratifica acordul de ieșire din UE pe care l-a convenit cu Bruxellesul.

„Dacă vă angajați să votați pentru organizarea de alegeri, săptămâna viitoare (în cazul în care UE acordă o amânare până la 31 ianuarie și Guvernul o acceptă, așa cum e constrâns legal de Parlament să o facă), atunci vom face disponibil orice posibil moment între acum și 6 noiembrie pentru ca Acordul de retragere să fie discutat și votat în Parlament”, a scris el în scrisoarea ce a fost postată pe Twitter.

„Asta înseamnă că am putea realiza Brexitul înainte de alegerile din 12 decembrie, dacă parlamentarii aleg să facă acest lucru”, a mai susținut Johnson.

UPDATE: Opoziţia laburistă confirmă că ar susţine convocarea alegerilor anticipate în anumite condiţii

UPDATE 20.15 Parlamentul de la Londra a aprobat, joi seară, planul de guvernare al premierului Boris Johnson, într-un vot simbolic ce nu contribuie însă semnificativ la întărirea autorităţii sale în privinţa Brexitului sau la încheierea crizei politice din ţară, notează Reuters.

Parlamentarii britanici s-au pronunţat, cu 310 voturi „pentru” la 294 „împotrivă”, în favoarea agendei legislative pe care Regina Elisabeta a II-a a anunțat-o săptămâna trecută, în numele guvernului, într-o ceremonie elaborată desfășurată la Parlament.

Însă rezultatul acestui vot nu ajută prea mult la întărirea poziției în Parlament a premierului, care nu dispune de o majoritate suficientă în Camera Comunelor pentru a-şi face adoptate proiectele - inclusiv legislaţia necesară pentru implementarea acordului de Brexit - fără susţinerea adversarilor săi, scrie Reuters.

Informații de context

Alegerile anticipate pot fi convocate doar de Camera Comunelor, printr-o decizie luată cu două-treimi din voturi, notează Mediafax. Partidul Laburist (opoziţie) condiţionează susţinerea pentru convocarea unui scrutin parlamentar anticipat de amânarea Brexit. Opoziţia ar putea solicita şi un nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la UE. Boris Johnson poate forţa convocarea alegerilor prin majoritate simplă dacă demisionează, dar se teme că, în contextul crizei politice, opoziţia ar putea obţine suficiente voturi pentru a forma un alt guvern fără organizarea de alegeri.

Până acum, Boris Johnson, aflat la conducerea unui Guvern minoritar, insista pentru retragerea Marii Britanii din UE pe 31 octombrie. Parlamentul britanic a adoptat o lege care interzice un Brexit fără acord. În plus, Camera Comunelor a aprobat un amendament introdus de parlamentarii Oliver Letwin (independent) şi Hilary Benn (laburist) care prevede ca decizia finală a Camerei Comunelor privind Acordul Brexit să fie luată abia după adoptarea legislaţiei definitive prevăzută de acest tratat. Adoptarea legislaţiei asociate Acordului Brexit va dura cel puţin câteva luni. La rândul său, Parlamentul European a anunţat că nu va ratifica Acordul Brexit până când documentul nu va fi aprobat de Camera Comunelor. Pentru a obţine transpunerea rapidă a legislaţiei, Boris Johnson propunea un calendar de proceduri parlamentare de trei zile.

Marţi seară, Camera Comunelor a aprobat în principiu proiectul care prevede iniţierea procedurilor pentru transpunerea în legislaţie a Acordului Brexit, dar a respins planul lui Boris Johnson de adoptare a legislaţiei în doar trei zile. Acesta a fost primul vot în favoarea proiectului de Acord Brexit. Practic, Camera Comunelor s-a pronunţat în favoarea continuării (în a doua lectură) a procedurii de aprobare a Acordului, care va ajunge în comisiile parlamentare de profil şi ar putea suferi amendamente înainte de votul final. Ulterior, proiectul de acord va ajunge în Camera Lorzilor. Aprobarea definitivă poate avea loc doar după ce ambele Camere parlamentare acceptă o formă unitară şi după ce prevederile aferente tratatului sunt transpuse în legislaţie prin dezbaterea şi votul pe articole. Dacă va suferi modificări substanţiale în Parlamentul britanic, proiectul de Acord Brexit riscă să nu mai fie acceptat de Uniunea Europeană.

Boris Johnson avertizase că va retrage proiectul de Acord Brexit şi că va cere alegeri anticipate, dar după eşecul votului privind calendarul a anunţat doar suspendarea procedurii de ratificare.

„Voi discuta cu statele UE despre intenţiile lor, dar până vor lua o decizie şi până vom lua noi o decizie, eu spun - întrerup procedura de legiferare. Vreau să fie foarte clar: politica noastră rămâne că nu trebuie să amânăm, ci trebuie să ieşim din UE pe 31 octombrie. Între timp, singura direcţie responsabilă este să accelerăm procedurile pentru un rezultat fără acord”, a spus Johnson după eşecul din Camera Comunelor, potrivit BBC.

Boris Johnson poate opta pentru alegeri parlamentare anticipate, dar are nevoie de aprobarea Parlamentului. Dacă Parlamentul ar convoca acum alegeri anticipate, scrutinul poate avea loc abia peste cel puţin 25 de zile.