Un val de conflicte sociale traversează lumea / Numitorul comun - adâncirea inegalităților sociale

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 22 octombrie 2019, 20:11 Actualitate | Internaţional


Revolte in Chile
Foto: Captura YouTube
Criză violentă în Chile, "Hirak" în Algeria, frondă în Hong Kong: un val de conflicte sociale traversează lumea de mai multe luni, pe fondul unui teren comun al inegalităților politice și al marginalizării politice, scrie AFP.

Creșterea prețului la tichetele de metrou în Chile, taxă pe apelurile WhatsApp în Liban: scânteia care aprinde furia populară pare uneori derizorie dar ea dezvăluie o nemulțumire mai profundă, prăpastia persistentă sau în creștere între săraci și bogați.
 • ADÂNCIREA INEGALITĂȚILOR
"Ceea ce se întâmplă nu este legat de creșterea cu 30 de pesos a prețului la metrou, ci de situația existentă de 30 de ani. Sunt pensiile, cozile la dispensare, listele de așteptare la spitale, prețul medicamentelor, scăderea salariilor", a explicat Orlando, un chilian de 55 de ani, referitor la fronda socială care zguduie țara sa de vineri.

"Adâncirea inegalităților este acuzată peste tot", subliniază Thierry de Montbrial, președintele Institutului francez pentru relații internaționale (IFRI). În 2018, potrivit Oxfam, 26 de miliardari dețineau tot atâția bani cât jumătatea cea mai săracă a planetei.

În opinia sa, "este legat de mondializare, de revoluțiile tehnologice și de mutațiile sociale pe care le antrenează. Prăbușirea claselor de mijloc nu este un fenomen francez sau european ci mondial".
 • CONTESTARE POLITICĂ
În acest context, corupția anumitor elite pare insuportabilă, cum arată în stradă mii de libanezi din 17 octombrie. Zalfa Aboukaïs, o angajată de 27 de ani, "protestează împotriva derbedeilor aflați la putere de 30 de ani", respectiv de la sfârșitul războiului civil, în 1990. "Toți sunt hoți", acuză ea, referindu-se la deputați.

"Lumea ancestrală a puterii, de sus în jos, este din ce în ce mai contestată. (...) Este o revoluție socială, cu cerere în creștere pentru democrație participativă", crede Thierry de Montbrial.

În Algeria, "Hirak", o mișcare inedită de contestare a "sistemului" demarată în 22 februarie, l-a constrâns pe președintele Abdelaziz Bouteflika să renunțe să mai candideze la un al cincilea mandat, și apoi să demisioneze, în 2 aprilie, după două decenii de putere.

Aceste așteptări de înnoire politică sunt foarte marcante în rândul tinerilor, adeseori în avanpostul manifestațiilor. Liceenii și studenții constituie marea parte a militanților pro-democrație care protestează în Hong Kong din iunie pentru a denunța amprenta tot mai puternică a Beijingului asupra acestei regiuni semi-autonome.
 • REȚELELE SOCIALE, CRUCIALE
Majoritatea acestor mișcări s-au născut pe rețelele sociale, devenite un vector crucial de mobilizare după alegerile din Iran din 2009, supranumită "Revoluția Twitter" de presă, și ulterior în Primăvara Arabă (începând cu decembrie 2010).

Aceste "acțiuni conectate" se disting de formele tradiționale de protest, la inițiativa unui partid, a unui sindicat sau a unei asociații, notează Arnaud Mercier, profesor de Comunicare la Universitatea Paris-II Panthéon-Assas.

"Rețelele sociale permit oamenilor care nu se cunosc să se mobilizeze punctual pentru o cauză dată. Acest lucru permite circulația unei informații, chemarea la proteste, oferirea de eventuale consemne", subliniază el.

Orizontale, uneori fără vreun lider cunoscut, aceste noi forme de contestare "refuză să treacă prin furcile caudine ale unei organizații constituite (...) și ale unei negocieri cu forțele de ordine și cu autoritățile publice", ceea ce "bulversează datele", adaugă cercetătorul.

În opinia sa, "actorii statali sunt confruntați cu noi provocări pe care nu au învățat încă să le gestioneze".
 • TACTICI NOI
"Be water" ("fi ca apa"): această replică a lui Bruce Lee a inspirat manifestanții din Hong Kong, care încearcă să rămână nevăzuți, protestând însă în continuu. Distribuit pe Twitter, #BeWater a călătorit până la Barcelona, unde protestatarii au aplicat aceeași tehnică, invadând pentru scurt timp aeroportul orașului, total dezorganizat. "Vestele galbene" din Franța au luat adeseori prin surprindere forțele de securitate, depășite de mobilitatea lor.

În opinia unor experți în mișcările sociale, acești manifestați au învățat din lecția eșecurilor protestelor de tip static "Occupy Wall Street" din New York, în 2011, mai ușor de controlat de către forțele de ordine. La Hong Kong, "Mișcarea Umbrelelor", un protest pașnic în centrul financiar și politic al orașului, în 2014, a durat 79 de zile, fără a obține nici cea mai mică concesie din partea Beijingului.
 • PACIFISM SAU VIOLENȚĂ?
Pacifismul revendicat al protestelor din Algeria, unde se defilează în fiecare săptămână în marile orașe, din februarie, pare la antipozi cu violențele din Chile, unde 15 oameni au fost uciși în doar cinci zile de proteste.

Mișcarea ecologistă Extinction Rebellion a optat din 7 octombrie pentru o serie de acțiuni-șoc în Marea Britanie și în restul lumii, intitulată "Autumn Uprising". Scopul: perturbarea funcționării capitalelor pentru a denunța lipsa de acțiune a guvernelor față de criza climatică.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9304 vizualizari

 • +6 (64 voturi)    
  Hopaaa... se deșteaptă populimea? (Marţi, 22 octombrie 2019, 20:21)

  Tayen [utilizator]

  A început și ea să realizeze că sistemul de orânduire capitalist este „câh”? Că bogații devin și mai bogați iar săracii și mai săraci? Că bogații calcă totul în picioare pentru bani? Că nu mai au nimic sfânt în afară de „zeul ban”? Că nu-i interesează natura, mediul înconjurător ci doar acumularea perpetuă de bogății?
  • -10 (44 voturi)    
   Deci sa reintauram socialismul. (Marţi, 22 octombrie 2019, 22:46)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   Ma sunteti buni sa daramati lucruri dar absolut incompetenti sa conduceti ceva cu Intelighentia voastra.
  • -3 (11 voturi)    
   Pai, (Miercuri, 23 octombrie 2019, 7:22)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   daca doar atat se vede si se intelege de la nivelul .....X capitalism vs comunism .....Sa spunem asa, mai trebuie sa treaca cel putin o generatie sa se schimbe ceva. Daca ar fi sa legam un sistem politic de ceea ce se intampla acum acela este fascismul. Care in momentul de fata are in componenta un numar colosal de politicieni manjiti. Asta e rezultatul, este la fel si la noi .....Iar modelul economic actual Keynesian este fascist din nastere. Fara un arbitru puternic pe teren .....situatie e fiecare pentru siesi. Guvernele lumi in proportie destul de mare, nu mai reprezinta decat o adunatura de ...... in nici un caz un arbitru.
   • -2 (6 voturi)    
    Iar modelul fascist a fost influenţat masiv (Miercuri, 23 octombrie 2019, 10:19)

    BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

    de gânditori precum Karl Marx, Friedrich Engels şi Vladimir Lenin ...
    • +1 (3 voturi)    
     Ar fi foarte bine (Miercuri, 23 octombrie 2019, 10:53)

     ABBV [utilizator] i-a raspuns lui BleahBleah

     sa ai idee despre ce vorbesti. Fascismul dupa definitie "Fascismul este o ideologie politică radicală și autoritară de aripă dreaptă definită, în primul rând, de un naționalism radical (numit și "ultra-naționalism"), de o putere dictatorială, de suprimarea opoziției și de o puternică regimentare a societății și a economiei. Fasciștii încearcă să organizeze o națiune în conformitate cu perspectivele, valorile și sistemele corporatiste, inclusiv sistemul politic și economia"
     No amu ce are Karl Marx si Friedrich Engels in comun cu fascismul ? Lenin ganditor, serios ?
     • -2 (2 voturi)    
      no, amu, fascismul ca fascismul dar de nazism ce (Miercuri, 23 octombrie 2019, 20:33)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

      zici?
      Nationalsozialismus iti sugereaza ceva?
      dar
      Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
      care pana in 1920 s-a numit simplu
      Arbeiterpartei iti sugereaza ceva?
      Sa iti traduc sau esti priceput?
  • -3 (15 voturi)    
   Consumerismul e problema, nu "capitalismul" (Miercuri, 23 octombrie 2019, 9:19)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   Goana nebuna si ilogica dupa acumulare de bunuri, dupa servicii adesea "inventate" pt a crea cerere, dupa divertisment cu orice pret si pe orice subiect (acum e o "industrie" de sute de miliarde).

   Dublata de lipsa de viziune in politici publice, de iresponsabilizarea indivizilor (care asteapta ca "statul" sau "cineva" sa se ocupe prioritar de problemele lor personale), de "relativism moral" (nu mai exista valori de referinta unanim respectate ca e "fascism").

   Obsesia cu opozitia falsa capitalism vs "socialism"/"comunism" arata doar saracie intelectuala si limitare la o lupta ideologica astazi total depasita, mentinuta artificial de personaje publice care nu accepta si nici nu pricep complexitatea evolutiei umanitatii.

   China este o forta imensa, milenara istoric, cu resurse umane si materiale fara echivalent pe planeta.
   E condusa de zeci de ani de "Partidul Comunist" si cu toate astea a priceput repede ca doar "capitalismul", sub forma celui controlat de stat, o poate scoate din saracie si retard fata de Occident.

   Rusia, la o scara mai mica, are aceeasi pozitie ca cea chineza, nu e o societate "occidentala" si a experimentat si ea bolsevismul si national-comunismul timp de zeci de ani.
   A renuntat, a preluat idei si organizare capitalista, mentine control de stat (chiar brutal, dar nu la nivel chinez) si se repune pe picioare dupa prabusirea URSS.

   Capitalismul este deocamdata singura modalitate de productie economica si organizare societala care permite un mix optim intre acumulare, distribuire, libertate, prosperitate, respect pt individ.

   Imediat ce inclinam balanta spre un singur aspect, fie "drepturi personale/colective" excesive, fie "egalitarism" fortat, fie profit din orice si oricum (vezi speculatia dementa cu "instrumente financiare", a provocat deja o criza mondiala), fie distribuire prosteasca in orice suma si oricui (vezi "pomenile electorale"), fie control exagerat al statului, incep sa apara disfunctionalitati majore in toata societatea.
   • -1 (7 voturi)    
    De fapt Partidul Comunist şi Mao (Miercuri, 23 octombrie 2019, 10:23)

    BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    au fost cei care au provocat sărăcia cruntă din China ... ulterior comuniştii şi-au dat seama că măsurile de sorginte comunistă reprezintă un dezastru ... şi au mai renunţat la ele ...
   • +5 (7 voturi)    
    De fapt, problema este (Miercuri, 23 octombrie 2019, 11:04)

    clint [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    aici:

    https://www.youtube.com/watch?v=GB4s5b9NL3I

    "Bogatia bogatilor" ca sa zic asa, este facuta pe datoria publica a statelor. Saracii mananca pe datorie, fara sa stie, ei se bucura ca au un mic si o bere, dar cumva guvernele trec consumatia "pe caiet", pe caietul bogatilor de la care se imprumuta la randul lor mai exact, via banci, care tot "pe caiet" devin si mai bogati, bancile isi trag comision si partidele isi atrag saracii de partea lor.

    O inginerie financiara si o cardasie a politicienilor cu bancile si cu consumerismul saracilor daca vrei.

    Doi munti de bani care cresc accelerat, unul pozitiv si unul negativ ( datorie ).

    Capitalismul nu mai e despre valoare adaugata si schimb, ci despre inginerii financiare. Problema e ca acest capitalism modern nu mai poate fi garantul democratiei.

    Trebuie luptat cu mogulii, cu baietii destepti fara a cadea in plasa bolsevismului ieftin. Trebuie reconectata democratia la capitalism prin:
    - combaterea fake news.
    - limitarea "cresterii economice" - de fapt a cresterii datoriei publice pe baza careia se face chipurile crestere economica.
    - acceptarea probelmelor ecologice fara a cadea in plasa neobolsevismului "verde".
    - combaterea populismului - trebuie sa acceptam ca suntem prea multi pe planeta si deja traim nesustenabil. a reveni la sustenabilitate inseamna sa acceptam ca unii vor trai mai prost. Ce guvern isi va asuma asta, cand toti au educat populatia tocmai invers, ca se poate mai bine, daca vin ei la putere ?
    - re-gandirea politicii, multi-partitismul + facebook + fake news + populism nu mai merge, partidele devin niste bule imense de perceptie, care simplifica realitati mult mai complexe, gen "Dragnea infractorul" vs "statul paralele", nicidecum niste platforme de dezbatere a problemelor cetateanului.
 • +7 (59 voturi)    
  Capitalism chilian vs socialism venezuelean (Marţi, 22 octombrie 2019, 20:25)

  galeo [utilizator]

  De multe ori ni se serveste propaganda cum ca uite vom aduce daca preferam socialismul, vezi situatia din Venezuela.

  Eu uite acum si unde ne poate aduce capitalismul salbatic practicat in Romania, fix ca in Chile.
  • -8 (20 voturi)    
   "România si America Latina ... (Marţi, 22 octombrie 2019, 22:22)

   ww [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   ... descoperindu-se si pretuindu-se reciproc, pot sa-si asume solidar un program comun de conlucrare si sustinere, dictat de identitatea lor latina, care este edificarea unei lumi a ratiunii, justitiei si omeniei. [...]
   Poate ca nimic nu este mai util pentru latinii orientali si cei americani decat sa prospecteze capacitatile inca nefolosite ale spiritualitatii latine in lumea contemporana, virtutile ei diverse, politico-diplomatice, economice, culturale. Inteligenta izvorata din culturile noastre este un factor determinant pentru felul in care vom fi apreciati si vom putea sa constituim o parte activa a lumii de maine. Latinitatea este un subiect major de reflectie, si nu e vorba numai de spatiul lingvistic comun, ci si de sistemul de valori pe care il impartasim si pe fiecare dintre culturile noastre il imbogateste cu forta propriei identitati. [...]"

   Nu, nu este un discurs de-al lui Ceausescu, ci de-al succesorului (Ion Iliescu - Cuvant inainte la o lucrare pe care o recomand doritorilor: Joseph Love - Faurirea lumii a treia. Teorii si teoreticieni ai subdezvoltarii in România si Brazilia, Ed. Univers 2003, p. 6-7).
   Rautaciosii ar putea chiar incerca o paralela intre Europa de Est si America Latina. Ne putem aminti fructuoasele colaborari intre interlopi locali (Dragnea) si fartati de peste ocean, dar si ca America Latina a fost de-a lungul timpului un loc de refugiu pentru multi fugari de pe aici, incepand cu Carol al II-lea si terminand cu Udrea.
   Putem lua in considerare doctrinele politice dominante, vesnicele "reforme" si experimente sociale la care sunt supuse, revolutii si "rasturnari de situatie", nivelul de trai, al infractionalitatii. Poate cel mai interesant ar fi sa aflam cam care este influenta FMI, masoneriei si evreilor in ambele regiuni. La sfarsit ne putem intreba cum se face ca ambele sunt vesnice surse de materii prime, mana de lucru ieftina si prostituate pentru vecinii (de la nord, respectiv vest) bogati.
 • +13 (23 voturi)    
  Sunt multe aspecte in jurul protestelor... (Marţi, 22 octombrie 2019, 20:46)

  taro [utilizator]

  ...unul ar fi nivelul absurd de mare al averilor acumulate de uni indivizi sau clanuri desi multe sunt "virtuale" cum ar fi cotatia actinilor la bursa.

  Alt aspect sunt protestatarii uniti prin social media. Nu-si gasesc locul in economia actuala, vreau un "free lunch" sau macar ceva mancare. Problema lor este ca pot fi inlocuiti usor iar din asta deriva probleme pe care le au.

  Un exemplu: acum 100 de ani exista profesia de spalatoreasa. Nu era ceva complicat de facut si se gasea lucru destul de usor in orase. Profesia asta nu mai exista. Telefonista, liftiera sau fochist nu mai exista. Meserii care nu necesita prea mult intelect sunt pe cale de disparitie in schimb oamenii fara prea mult intelect au sa ajunga someri.

  Mergeti la scoala si realizati pana la ultimul strop de potential pe care-l aveti ca altfel o sa fie rau.
  • +15 (27 voturi)    
   he he (Marţi, 22 octombrie 2019, 23:29)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui taro

   Si cei mai inteligenti o sa valoreze cat o ceapa degerata in viitorul apropiat, robotii o sa inlocuiasca tot, nici cei cu IQ-ul cel mai ridicat nu o sa faca fata unui calculator, deci si aia cu scoala si aia fara scoala o sa fim cu totii intr-un mare rahat.Cei fara scoala sunt primii afectati dar urmeaza apoi si restu, Iar cei fara scoala o sa dea in cap la cei cu scoala ca sa aibe ce manca si putem extrapola usor si vedem unde dracului ajungem cand niste cacati ajung sa concentreze toata bogatia planetei.
 • +2 (20 voturi)    
  Si noi nimic nimic?? (Marţi, 22 octombrie 2019, 20:53)

  ady77 [utilizator]

  Ne uitam cum mai baga tanti Gabi o taxa, ba de oxigen, ba de apa, un asa zis politician isi angajeaza tot neamul de la maimuta la robot, in vreo agentie in care nici ei nu stiu ce fac, si tot asa.
 • +10 (64 voturi)    
  total pe langa (Marţi, 22 octombrie 2019, 21:06)

  gnd [utilizator]

  Ce se intampla in Hong Kong nu are nici o legatura cu ce se intampla in Chile....
  inegalitatea e un termen cam comunist. Se intampla multe lucruri complexe care nu sunt asa usor de explicat.
  Oamenii nu se revolta asa ca sint unii mai bogati decat ei atata vreme cat ei insisi o duc mai bine.
  In principiu oamenii se revolta pentru ca in general interventionismul guvernelor cam peste tot a crescut la niste cote fara precedent, si se aplica niste masuri derivate din ideologii de stanga care au impact direct asupra oamenilor: ideologia extremistilor de mediu -> se scumpeste artificial prin accize orice forma de energie, curent electric, combustilibi, etc -> vestele galbene in FR
  guvernul chinez vrea sa acapareze orice farama de libertate din HK - comunism ca pe mainland -> proteste in HK.
  In lumea libera peste tot unde te uiti numai taxe peste taxe, in general libertatea e in scadere prin aceasta interventie a statului in vietile private si deteriorarea standardelor de viata -> oamenii se revolta
  • +5 (45 voturi)    
   Bine că ne-ai lămurit. (Marţi, 22 octombrie 2019, 21:33)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui gnd

   Eu credeam că oamenii se răscoală datorită faptului că patronii le asigură salarii prea mari și beneficii sociale prea multe. Că împart tot profitul cu ei și mai fac și investiții în protejarea mediului. Și ei nu vor. Că ei doar vor și pe mai departe ca marile combinate chimice, să zicem, să deverseze și pe mai departe apele uzate în râiuri și-n mare pentru a maximiza profitul.
   • -12 (24 voturi)    
    Revolutia sociala iti poate da doar 3000 RONI net (Marţi, 22 octombrie 2019, 22:50)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    Asta e salariul la care poti sa tinzi. Daca acuma castigi mai mult, vei fi taxat pana la 3000. Asa merge treaba. Mult succes tuturor.
   • -1 (3 voturi)    
    stii vreun combinat chimic din Hong Kong (Miercuri, 23 octombrie 2019, 20:43)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    sau din Chile care deverseaza in fluviu/mare?
    Ti se pare ca muncitorul mediu dintr-o societate capitalista o duce mai rau decat acum 60/30/10 ani?
  • +12 (42 voturi)    
   usurel (Marţi, 22 octombrie 2019, 21:48)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui gnd

   standardele de viata scad exclusiv din cauza dezechilibrului in redistribuirea avutiei; da, stiu, iti suna de stanga, dar, ghinion, e chiar realitatea
   • -1 (3 voturi)    
    sa mori tu ca standardele de viata au scazut (Miercuri, 23 octombrie 2019, 20:47)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui srpc

    In lumea capitalista?
    Hai baga un exemplu : acum 30 de ani un muncitor isi permitea sa isi ia o masina la 10 ani acum isi permite doar doua la 15!
    Acum 30 de ani chinezul proletar manca un bol de orez pe zi, acum isi ia masina . samd.
    Redistribuirea? e furt mai baiatule. E visul de aur al comunistilor imbracat in haine neo.
 • +8 (38 voturi)    
  "Veniţi acum, voi bogaţilor ..." (Marţi, 22 octombrie 2019, 21:12)

  ww [utilizator]

  " ... plângeţi şi vă tânguiţi de necazurile care vor să vină asupra voastră. Bogăţia voastră a putrezit şi hainele voastre le-au mâncat moliile. Aurul vostru şi argintul au ruginit şi rugina lor va fi mărturie asupra voastră şi ca focul va mistui trupurile voastre; aţi strâns comori în vremea din urmă. Dar, iată, plata lucrătorilor care au secerat ţarinile voastre, pe care voi aţi oprit-o, strigă; şi strigătele secerătorilor au intrat în urechile Domnului Sabaot."
 • -4 (40 voturi)    
  prostii (Marţi, 22 octombrie 2019, 21:19)

  c.oameni [utilizator]

  Singura miscare e cea din Hong Kong. Acolo insa e vorba de libertati puse in pericol de statul comunist chinez si nu despre bogatii care asupresc planeta.

  De la Eminescu, citire:

  Vreme trece, vreme vine,
  Toate-s vechi şi nouă toate;
  Ce e rău şi ce e bine
  Tu te-ntreabă şi socoate;
  Nu spera şi nu ai teamă,
  Ce e val ca valul trece;
 • +10 (14 voturi)    
  de (Marţi, 22 octombrie 2019, 21:27)

  victor L [utilizator]

  vestele galbene ati uitat? sau in Europa e liniste si pace? in Barcelona...
 • +15 (23 voturi)    
  Clasa de mijloc se indreapta catre saracie (Marţi, 22 octombrie 2019, 21:37)

  Victtor [utilizator]

  Dispare clasa de mijloc iar oamenii care o alcatuiesc se vad fara viitor, indatorati si fara posibilitati de supravietuire.
  Se tinde catre doi clase, super bogati si muritorii de foame care muncesc pe rupte.
 • +18 (28 voturi)    
  erodarea clasei de mijloc (Marţi, 22 octombrie 2019, 22:19)

  carmen_i [utilizator]

  Personal consider ca in multe locuri din lume nemultumirea este legata de erodarea clasei de mijloc, acea patura sociala care ofera stabilitate si dezvoltare societatii.

  Chiar si in SUA este o problema majora, clasa de mijloc micsorandu-se pe zi ce trece, iar puterea reala de cumparare este diminuata. Devine din ce in ce mai greu sa duci un trai decent, in ciuda faptului ca avem internet si coca-cola.
  In schimb, a devenit greu sa-ti achizitionezi o lucuinta, sa cresti un copil si sa-ti ingrijesti sanatatea. Asta in timp ce 1% din populatia lumii a pus mana pe 50% din resursele planetei. Aici trebuie umblat.
  • -1 (3 voturi)    
   ma scuzati, dar care e problema cu clasa de mijloc (Miercuri, 23 octombrie 2019, 20:54)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

   In US?
   aa, in Los Angeles sau San Francisco sau New York nu se mai poate atinge de case? pai votati democratii oameni buni, ei conduc respectivele orase.
   In rest ce va faceti sa credeti ca aia 1% care (fals) detin 50% din resursele(un termen total aiurea in context) sunt cauza pentru care middle class-ul sufera? Dar de ce nu saracii sufera?
   Si cum comparam middle class-ul din US cu clasa media din mijlocie din Ro? sau cu cea din Nepal?
 • +12 (20 voturi)    
  Democrația suferă (Marţi, 22 octombrie 2019, 23:43)

  mr_mojo [utilizator]

  Și capitalismul la fel.
  Când oamenii își pierd reperele se ajunge la violență.
  E nevoie de o nouă ordine mondială bazată pe meritocrație; partidele politice trebuie să dispară. De fapt e o întoarcere la democrația primordială.
  • +3 (9 voturi)    
   Capitalismul nu e bazat pe meritocratie (Miercuri, 23 octombrie 2019, 10:29)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

   Capitalismul nu e bazat pe meritocratie, aici e marea problema.
   Capitalismul e bazat mai degraba pe opportunism, tupeu, combinatii, proasta crestere, lipsa de repere morale, calcatul pe cadaver...
 • -10 (28 voturi)    
  Dupa 50 de ani de socialism (Miercuri, 23 octombrie 2019, 0:03)

  Luk [utilizator]

  S-au adancit inegalitatile. Bine ca nu s-au latit.
  • -1 (3 voturi)    
   e lung pamantul, ba e lat (Miercuri, 23 octombrie 2019, 21:23)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Dar totusi e o diferenta intre a astepta 5 ani sa iti fie livrat autoturismul Dacia 1300(sau 1310) si alta e sa vezi cum vecinul de la 3 isi ia Skoda Octavia noua iar tu ai doar Audi A3 de 10 ani.
   Dar una peste alta, inegalitatile au crescut ceva de speriat. Pana si la 2 > 1 sunt deja diferente notabile in adancime.
 • +1 (9 voturi)    
  Capitalism salbatic (Miercuri, 23 octombrie 2019, 11:28)

  carvil [utilizator]

  a fost rau cu comunsimul dar si tipul asta de capitalism e rau, unde o elita acumuleaza averi colosale si restul prostimii se zbate de la un salariu la altul. Fara educatie, sanatate si un nivel de trai decent clasa de mijloc devine din ce in ce mai nemultumita de acest tip de societate care are grija mai mult de miliardari si de nevoile lor. E nevoie de taxarea bogatiei, inchiderea paradisurilor fiscale si reducerea inegalitatilor sociale.
  • 0 (8 voturi)    
   Capitalism sălbatic? (Miercuri, 23 octombrie 2019, 12:13)

   BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui carvil

   Cu reglementări după reglementări? Cu o povară fiscală care se ridică la mai bine de 50% din venit? De fapt vroiai să spui cu capitalismul ăsta de stat ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by