Turcia a lansat, miercuri, o ofensivă militară în nordul Siriei, operațiunea având ca ținte, potrivit lui Erdogan, miliţiile kurde ce controlează zona. În această primă zi a ofensivei, forțele armate turce au efectuat „lovituri aeriene” în regiunea Ras al-Ain de la graniță, cel puțin 11 oameni, dintre care 8 civili, fiind uciși, potrivit unui ONG. Comunitatea internaţională a reacţionat imediat: NATO a cerut Turciei să dea dovadă de „reținere”, UE a cerut stoparea ofensivei și a amenințat cu întreruperea finanțărilor, în timp ce președintele american Donald Trump a afirmat că ofensiva turcă din Siria este „o idee proastă”. Totodată, joi a fost anunțată o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

UPDATE 06:00 SDF: Forțele kurde au respins un ataclansat de trupele turce în zona unui oraș din nordul Siriei. Insurgenții kurzi au reușit să respingă un atac lansat de trupele kurde în zona unui oraș din nordul Siriei, a declarat un purtător de cuvânt al Forţelor Democratice Siriene (SDF), o alianță de miliții kurde și arabe, informează Mediafax citand Jerusalem Post. "Atacurile terestre ale forțelor turcești au fost respinse de luptătorii SDF din (orașul Tel Abyad)", a declarat Mustafa Bali, purtătorul de cuvânt al insurgenților.

UPDATE 04:00 Kurzii ''nu ne-au ajutat în Normandia'', susţine Trump (Agerpres). Întrebat despre posibilitatea ca americanii să construiască o alianţă cu miliţiile kurde împotriva cărora Turcia a lansat un atac, preşedintele Trump a răspuns că acestea "nu au ajutat" Statele Unite în timpul celui de-al doilea război mondial şi al debarcării în Normandia

UPDATE 03:00 ONU: Turcia informează Consiliul de Securitate că operaţiunea sa în Siria va fi proporţionată şi responsabilă (Agerpres.) Turcia a informat miercuri Consiliul de Securitate al ONU că operaţiunea sa militară din nordul Siriei va fi "proporţionată, măsurată şi responsabilă", înaintea reuniunii cu uşile închise în care cei 15 membri ai forului vor discuta ofensiva declanşată de Ankara, transmite joi Reuters.

UPDATE 00:40Faza terestră: Trupele turce și insurgenții sirieni susținuți de Ankara au luat cu asalt mai multe zone controlate de milițiile kurde siriene, inițiind astfel faza terestră a operațiunii în nordul Siriei, acțiune ce ar putea transforma războiul civil sirian, relatează Mediafax citând Reuters.

UPDATE 21:55 Cel puțin 11 persoane, dintre care 8 civili, au fost uciși miercuri în prima zi a ofensivei Turciei, potrivit OSDO.

UPDATE 20:06 Ofensiva turcă din Siria este "o idee proastă", afirmă Donald Trump

UPDATE 19:20 ONG-ul OSDO anunță că mii de persoane au fugit din calea loviturilor aeriene ale Turciei

UPDATE 18:46 Reuniune de urgență joi a Consiliului de Securitate al ONU

UPDATE 18:33 NATO a cerut Turciei să dea dovadă de "reținere" (Stoltenberg)

UPDATE 18:03 Congresul american îl va face pe președintele Erdogan să plătească "foarte scump" pentru ofensiva din Siria, a avertizat miercuri influentul senator republican Lindsey Graham.

"Rugați-vă pentru aliații noștri kurzi care au fost abandonați rușinos de administrația Trump", a scris el pe Twitter. "Voi face eforturi în Congres pentru ca Erdogan să plătească foarte scump", a adăugat senatorul, în general un susținător apropiat al lui Donald Trump.

UPDATE 18:02 Raidurile s-au soldat cu "victime în rândul civililor", a anunțat o coaliție a combatanților kurzi și arabi.

UPDATE 17:15 UE a cerut stoparea ofensivei din Siria și a amenințat cu întreruperea finanțărilor (Juncker)

****

Turcia a efectuat "lovituri aeriene" în regiunea Ras al-Ain, situată în nordul sirian al graniței cu Turcia, a anunțat un ONG, la puțin timp după ce Ankara a anunțat ofensiva împotriva unei miliții kurde, scrie AFP.

"Raiduri aeriene" dar și tiruri de artilerie au vizat localitatea Ras al-Ain și împrejurimile sale, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Un corespondent AFP din acest sector a auzit și el o explozie puternică urmată de o coloană de fum.

Cu puțin timp în urmă, președintele Erdogan anunța începerea operațiunii „Sursa păcii”, condusă de Forțele armate turce și de Armata națională siriană (rebeli sirieni susținuți de Ankara).

Această operațiune vizează, potrivit lui Erdogan, "teroriștii din YPG și Daech (acronimul arab al grupării Stat Islamic)" și are ca obiectiv stabilirea unei zone de securitate în nord-estul Siriei.

"Zona de securitate pe care o vom crea va permite revenirea refugiaților sirieni în țara lor", a mai spus președintele turc.

Tiruri de artilerie au vizat mai multe sate din regiunea Tal Abyad, potrivit OSDO.

Potrivit cotidianului turc Hürriyet, Turcia are în vedere într-o primă etapă preluarea controlului asupra unei fâșii cu o lungime de 120 km și o adâncime de circa 30 de km, mergând de la Tal Abyad până la Ras al-Ain.

Președintele american Donald Trump a dat undă verde duminică unei astfel de operațiuni, înainte de a-și nuanța afirmațiile și de a oferi asigurări că Washington nu va "abandona kurzii", care au jucat un rol crucial în înfrângerea Statului Islamic.

Dacă occidentalii laudă rolul jucat de YPG în lupta împotriva SI, Ankara consideră combatanții kurzi o amenințare la adresa securității sale, din cauza legăturilor cu PKK.

"Mobilizare generală"

Cu câteva ore înainte de începerea ofensivei, kurzii din Siria au decretat "mobilizarea generală" a locuitorilor din regiune, cerând totodată Moscovei să intervină pentru a facilita dialogul cu regimul de la Damasc.

Regimul lui Bashar al-Assad s-a angajat să "contracareze orice agresiune" a Turciei.

Lung timp marginalizată și victimă a discriminării din partea puterii centrale, comunitatea kurdă a reușit să instaureze o autonomie de facto în nordul Siriei.