Agenția de presă Yonhap anunță că este foarte probabil ca statul sud-coreean să anunțe în mod oficial excluderea Japoniei de pe lista de destinații de încredere pentru export, săptămâna aceasta, scrie Japan Times.

Președintele MoonFoto: Captura BBC

Dacă măsurile vor fi implementate, Japonia va fi înlăturată din grupul de 29 de state considerate de încredere, printre care se află și SUA, urmând să fie supusă unor criterii mai stricte de export, informează presa, citând declarațiile Ministerului de Comerț al Coreii de Sud.

Japonia ar urma să fie inclusă în categoria statelor care au realizat operațiuni încălcând reglementările de bază sau care au adoptat în mod frecvent politici inadecvate, transmite Yonhap. Această mișcare este realizată după ce Japonia a înlăturat, la rândul său, Coreea de Sud de pe lista partenerilor comerciali preferați, luna trecută.

Relațiile dintre Seul și Tokyo sunt în punctul cel mai critic din ultimele decenii, după o serie de dispute, legate în principal de colonizarea Peninsulei Coreene de către Japonia, în perioada 1910-45.

Coreea de Sud a anunțat Japonia în legătură cu modificările, potrivit ministerului. De asemenea, Coreea de Sud susține că este deschisă la negocieri, "oricând, oriunde", dacă Japonia este dispusă.