Schimbul de prizonieri de sâmbătă dintre Ucraina și Rusia a implicat 70 de persoane, fiecare parte trimițând câte 35 de persoane, potrivit Reuters. Avioanele au ajuns la Kiev, respectiv Moscova, sâmbătă după-amiază, printre prizonierii transportați fiind cineastul ucrainean Oleg Sențov și cei 24 de marinari capturați de forțele Moscovei în noiembrie anul trecut lângă Crimeea.

Inchisoare RusiaFoto: Captura YouTube

Prizonierii au fost întâmpinați la Kiev de Volodimir Zelenski, președintele ucrainean declarând că schimbul este parte a unei înțelegeri pe care a făcut-o cu Vladimir Putin.

Trebuie luate toate măsurile pentru „terminarea acestui război groaznic”, a spus Zelenski, făcând referire la conflictul din estul țării.

Președintele american Donald Trump a felicitat cele două țări, spunând că „este o veste foarte bună, probabil un prim pas, gigantic, către pace”.

Și cancelarul german Angela Merkel a calificat sâmbătă drept un „semn de speranţă” schimbul de prizonieri între Rusia şi Ucraina, chemând totodată la continuarea eforturilor de „punere în aplicare a acordurilor de la Minsk”, transmite AFP.

„Acest schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina este un semn de speranţă (...) Merită continuat să se lucreze intens pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. Guvernul federal este pregătit să o facă', a afirmat cancelarul german, într-un comunicat difuzat pe Twitter de purtătorul său de cuvânt, Steffen Seibert. „Sunt bucuroasă pentru marinarii ucraineni şi pentru Oleg Senţov, care pot în sfârşit să se întoarcă acasă”, a adăugat şefa guvernului german, potrivit Agerpres.

De asemenea, Parisul a salutat schimbul de prizonieri. Ministrul afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat că acesta este o dovadă că cele două țări pot relua dialogul.

Cele două avioane care transportau prizonieri ucraineni şi ruşi au aterizat sâmbătă pe aeroporturile din Kiev şi, respectiv, Moscova în cadrul unui schimb fără precedent între cele două ţări. Printre cei 35 de ucraineni transferaţi de la Moscova la Kiev se află regizorul ucrainean Oleg Senţov, încarcerat în Rusia, şi toţi cei 24 de marinari ucraineni de pe nava capturată de Rusia în strâmtoarea Kerchi anul trecut.

O reacţie în urma schimbului de prizonieri a venit şi din Olanda. Ministerul de Externe de la Haga a indicat că Olanda a insistat fără succes pe lângă Ucraina pentru ca un fost responsabil al separatiştilor proruşi, considerat martor în ancheta legată de prăbuşirea în 2014 a zborului MH17, să nu facă parte dintre prizonierii schimbaţi cu Rusia.

Guvernul olandez a consultat Ucraina „în mai multe rânduri şi la cel mai înalt nivel” pentru ca Volodimir Ţemah, fost responsabil al „apărării antiaeriene” a separatiştilor ruşi din estul Ucrainei, să nu fie inclus în acest schimb, a precizat ministrul de externe Stef Blok într-o scrisoare către Camera legislativă inferioară, care afirmă că regretă decizia Ucrainei.

Relaţiile dintre Moscova şi Kiev sunt extrem de tensionate după anexarea Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă în 2014 şi izbucnirea unui conflict sângeros între Ucraina şi separatiştii proruşi. Kievul şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova că îi susţine militar pe separatişti, ceea ce Rusia a dezminţit mereu.

_________

Pregătirile începuseră sâmbătă dimineață pentru un schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina, a anunțat televiziunea de stat rusă, difuzând imagini cu autocare ce părăseau închisoarea Lefortovo din Moscova, transmite AFP.

„Autocarele au părăsit închisoarea Lefortovo în cadrul pregătirilor pentru un schimb de prizonieri”, a anunțat postul de știri Russia-24. Corespondenții AFP de la fața locului au văzut două vehicule cu geamuri fumurii părăsind, sub protecția poliției, închisoarea de înaltă securitate.

Președintele rus Vladimir Putin anunțase de joi că urmează să aibă loc un schimb „masiv” de prizonieri între cele două țări, fără a preciza însă data.

UPDATE 3: Două avioane având la bord prizonieri ucraineni şi ruşi, selectaţi în cadrul acestui schimb, au decolat sâmbătă din Kiev, respectiv Moscova, au declarat pentru AFP autorităţi din cele două ţări.

UPDATE 2: Și cineastul ucrainean Oleg Sențov, a cărui detenție în Rusia a declanșat o campanie internațională pentru eliberarea sa, este inclus în schimbul de prizonieri, a precizat o sursă guvernamentală pentru AFP.

UPDATE 1: Cei 24 de marinari ucraineni capturați anul trecut de Rusia, în cursul celei mai grave confruntări directe între Moscova și Kiev din ultimii ani, figurează printre prizonierii care vor fi schimbați între cele două țări, a anunțat sâmbătă avocatul acestora, citat de AFP.

„Potrivit informațiilor mele, sunt la bordul unui autocar. Toți cei 24”, a declarat Nikolai Polozov pentru AFP, adăugând că aceștia ar urma să ajungă în Ucraina „în următoarele ore”.

_________

Citește și: