Regizorul ucrainean Oleg Sențov, închis în Rusia, a fost transferat la Moscova din închisoarea în care își ispășea pedeapsa în nordul rusesc, a afirmat joi agenția de presă Interfax, care a sugerat că ar fi vorba de un prim pas spre plecarea sa în Ucraina, în cadrul unui schimb de prizonieri, scrie AFP.

Oleg SentsovFoto: berlinale.de

"A fost transferat la Moscova în cadrul unui schimb (de prizonieri) în curs", a asigurat o sursă "bine informată" citată de Interfax.

"Oleg Sențov este la Lefortovo", una dintre închisorile moscovite, a afirmat un deputat ucrainean, Ahtiom Cigoz, care a apreciat că schimbul ar putea avea loc vineri.

La sfârșitul lui iulie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus schimbarea regizorului cu ziaristul ruso-ucrainean Kirilo Vișinski, judecat pentru "înaltă trădare" la Kiev.

Miercuri, Ucraina l-a eliberat condiționat pe ziarist, decizia surpriză a justiției ucrainene intervenind în momentul în care Kievul și Moscova discută despre un posibil schimb între mai multe zeci de prizonieri deținuți în cele două țări.

Acest schimb, potrivit informațiilor din presă, ar putea include cei 24 de marinari ucraineni deținuți în Rusia după incidentul naval din Marea Neagră din noiembrie 2018.

"Anumite contacte sunt în curs" în ceea ce privește un schimb de prizonieri ruși și ucraineni, a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Oleg Sențov a fost arestat în mai 2014 în Crimeea după ce a protestat față de anexarea peninsulei de către Moscova. Cazul său este printre cele mai mediatizate în rândul zecilor de ucraineni deținuți în Rusia și considerați "prizonieri politici" de către Kiev.

Condamnat la 20 de ani de închisoare pentru "terorism" și "trafic de arme" în Rusia, la capătul unui proces calificat drept "stalinist" de ONG-ul Amnesty International, acest regizor de 43 de ani era deținut într-o închisoare din nordul Rusiei.

Kirilo Vișinsky, 52 de ani și fost responsabil în Ucraina al agenției de presă Ria Novosti, a fost arestat în mai 2018 la Kiev și acuzat de "înaltă trădare", care îi putea aduce o condamnare de 15 ani de închisoare.