În cercurile de putere de la Teheran, în care sloganul „Moarte pentru America” este scandat în mod regulat, a luat naştere ideea că Iranul trebuie să negocieze în cele din urmă cu președintele Donald Trump, potrivit mai multor persoane care știu despre această schimbare, potrivit The New York Times, scrie Mediafax.

Hassan RouhaniFoto: Hotnews

Acești oameni au spus că liderii Iranului au ajuns la concluzia că Donald Trump ar putea fi reales și că țara nu mai suportă încă șase ani de sancțiuni impuse de acesta, scrie cotidianul american. Este o schimbare remarcabilă pentru clasa politică de la Teheran, care în ultimii 40 de ani și-a riscat legitimitatea prin sfidarea Statelor Unite, dar a fost deosebit de ostilă față de Trump, mai notează publicaţia.

Președintele Iranului, Hassan Rouhani, a vorbit despre o posibilă întâlnire cu Donald Trump la începutul acestei săptămâni, indicând că ar fi dispus la discuţii dacă va fi în beneficiul cetăţenilor iranieni, potrivit acesteia. Rouhani s-a răzgândit în 24 de ore, sugerând că ordinul ar fi putut fi anulat de liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.

Oamenii care au cunoștință despre gândirea ierarhiei iraniene au spus că atitudinea lui Rouhani trebuie privită ca parte a unei noi strategii emergente, menţionează New York Times. Aceștia au spus că strategia urmărește două trasee paralele: afișarea unei poziții mai defensive în cea ce priveşte politicile militare și nucleare ale Iranului pentru a-l irita pe Trump, semnalând în același timp dorința de a discuta în anumite condiții, apelând la ceea ce se consideră a fi instinctele sale de a ajunge la o înţelegere, adaugă publicaţia.