Papa Francisc s-a declarat "îngrijorat" din cauza gravelor incendii din Pădurea Amazoniană, "acest plămân vital al planetei noastre", după tradiționala slujbă "Angelus" de duminică, oficiată în Piața San Pietro de la Vatican, relatează Mediafax citând Le Figaro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Papa Francisc, care va organiza, în toamnă, o mare conferință mondială despre Amazonia, a făcut apel la cei aproximativ 1,3 miliarde de catolici de pe planetă "să se roage pentru ca, grație angajamentului tuturor, aceste incendii să fie stinse cât mai repede posibil".

Papa s-a întâlnit în luna mai cu șeful indigenilor Raoni, venit să alerteze liderii europeni privind defrișările din Amazonia. Liderul poporului nomad kayapo încerca și să colecteze suma de aproximativ 1 milion de euro necesară pentru protejarea rezervației Xingu din Brazilia.

În enciclica "Laudato si" din mai 2015, un text în care a abordat și tema ecologiei, papa a denunțat exploatarea masivă a Pădurii Amazoniene "din cauza unor enorme interese economice internaționale".

În ianuarie 2018, suveranul pontif argentinian în vârstă de 82 de ani a vizitat Puerto Maldonado, un sat din sud-estul statului Peru înconjurat de junglă amazoniană, unde s-au strâns mii de indigeni peruani, brazilieni și bolivieni. Papa a denunțat atunci "marile presiuni exercitate de puternice interese economice care își dispută petrolul, gazele, lemnul, aurul și monoculturile agro-industriale".

Pentru Francisc, acest prim voiaj în Amazonia a dat startul pregătirilor pentru sinodul din octombrie care va fi consacrat Pădurilor Amazoniene, ce ocupă 43% din suprafața Americii de Sud și unde trăiesc aproape trei milioane de indigeni.

Amazonia găzduiește 20% din cantitatea de apă dulce de pe planetă, 34% dintre pădurile virgine și 30 - 50% din fauna și flora lumii. Se întinde pe teritoriile a nouă dintre cele 12 țări din America de Sud, majoritar în Brazilia (67%), Bolivia (11%) şi Peru (13%).

Numărul incendiilor de vegetație produse în Pădurea Amazoniană din luna ianuarie a ajuns la 74.155. Este vorba despre o creștere de aproape 85% a numărului incendiilor față de anul trecut, a informat recent Institutul Național pentru Cercetarea Mediului din Brazilia (INPE).