Doi angajați răniți în misterioasa explozie a unei rachete ruseși în nordul îndepărtat al Rusiei au murit din cauza radiațiilor, nu din cauza rănilor, așa cum au indicat oficialii, a relatat miercuri ziarul independent Novaia Gazeta, citat de Fox News.

ArhanghelskFoto: Google Maps

Ministerul rus al Apărării a spus inițial că două persoane au murit în urma exploziei, iar alte șase persoane au fost rănite, dar agenția nucleară Rosatom a spus ulterior că explozia a produs moartea a cinci dintre angajații săi și a dus la rănirea altor trei.

Rosatom a spus că explozia a avut loc în timp ce inginerii testau o ”sursă de energie cu izotop nuclear” pentru o rachetă în momentul în care a avut loc explozia, aruncând angajații în mare.

Dar miercuri, ziarul independent Novaia Gazeta a spus că doi dintre pacienții care au fost răniți în explozie au murit din cauza radiațiilor înainte ca aceștia să poată fi duși la Moscova pentru a fi tratați.

”Doi dintre pacienți nu au mai supraviețuit până la aeroport”, a spus o persoană citată ca un asistent medical al cărui nume a rămas anonim.

”Nivelul de radiații era prea mare, iar simptomele contaminării radioactive au crescut de la oră la oră”.

Cinci angajați ai spitalului în care au fost tratate victimele accidentului nuclear de la Arhanghelsk au spus pentru Moscow Times că medicii care au lucrat direct cu pacienții au fost puși de agenți ai Serviciului Federal de Securitate să semneze acorduri de confidențialitate.

De asemenea, medicii au spus că nu au fost avertizați că pacienții au fost victimele unui accident nuclear.

Citește și: