Sâmbătă seara, poliția din Saxonia Inferioară a fost chemată printr-un apel de urgență. Din informațiile primite, era vorba de o altercație între două persoane dintr-o locuință de azilanți aflată într-un cartier al orașului Stade. În timp ce forțele de ordine intrau în apartament, un tânăr afgan de 20 de ani a atacat cu o bară de haltere. La final, el a fost împușcat mortal.

PolizeiFoto: Dani Rockhoff

Cu puțin timp înainte de ora 19:45, în 17 august, poliția din orașul Stade, cartierul Bützfleth, a primit apelul de urgență. În urma detaliilor primite, s-a putut stabili că perturbatorul era un solicitant de azil, în vârstă de 20 de ani, din Afganistan.

Acesta era cunoscut poliției și anterior, legat de alte incidente. În consecință, „două autospeciale de patrulare au fost trimise la locul faptei, ca măsură de precauție“, a declarat un purtător de cuvânt al poliției, pentru agenția de presă dpa.

Când primii polițiști a ajuns la apartamentul de la parterul blocului unde locuia bărbatul, acesta nu a răspuns inițial la solicitarea forțelor de ordine, care s-a produs din exterior, printr-o fereastră deschisă. La scurt timp, echipajul celei de-a două mașini de patrulare a intrat forțat în apartament, iar bărbatul a apucat o bară de haltere metalică și i-a atacat pe polițiști.

Întrucât utilizarea spray-ului cu piper de către mai mulți polițiști pare să nu fi avut niciun efect, unul dintre ei a fost forțat să-și folosească arma de serviciu și să tragă, pentru a-l neutraliza pe atacator. Acesta a fost rănit grav. Intervenția medicului de urgență și a echipajului ambulanței nu au reușit să-l salveze. La scurt timp, tânărul a decedat.

Duminică, procuratura locală a comunicat că a fost inițiată o anchetă de rutină, pentru omor: „Vom acorda o atenție specială eventualității ca ofițerul de poliție implicat să fi acționat în autoapărare”, a declarat un purtător de cuvânt al procurorului de caz.

Ancheta a fost preluată de direcția de poliție din Oldenburg, iar cei cinci locuitori din casa de azilanți unde a avut loc incidentul mortal au fost repartizați la alte centre de refugiați.