Presa din China, strâns controlată de regimul comunist, abundă de amenințări la adresa manifestanților din Hong Kong, pledând pentru intransigență și intervenții ferme pentru restabilirea ordinii, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Beijingul se confruntă de la începutul lui iunie cu proteste pro-democrație în Hong Kong, reprezentând cea mai mare provocare pentru puterea chineză după ce a preluat controlul asupra fostei colonii britanice în 1997.

Marți, aeroportul din Hong Kong se confruntă cu a doua zi de haos, cu suspendarea sau anularea a sute de zboruri, după ce manifestanții au blocat terminalele.

Denunțând violențele din timpul protestelor, un înalt oficial guvernamental a afirmat luni că observă "semne de terorism" în rândul contestatarilor.

Agenția oficială China Nouă a denunțat marți elemente "radicale violente" care împing Hong Kong "spre abis", avertizând totodată că orice sprijin față de manifestanți, „sofisme sau scuze” sunt „insultătoare și defăimătoare față de forțele de poliție din Hong Kong care își apără patria".

În ediția de luni seara, televiziunea CCTV a denunțat "acte de o violență extremă" asemănătoare cu "o crimă".

"Aceste elemente care seamănă haosul sunt o apă noroioasă în torentul istoriei, care va fi curățată", a promis televiziunea publică.

Într-un video publicat pe rețelele sociale, o prezentatoare a CCTV a apreciat că "atunci când ai de-a face cu terorismul, nu dai dovadă de slăbiciune".

Aceste atacuri vin după ce presa de stat a difuzat luni înregistrări video care arată blindate transportoare de trupe care se îndreaptă spre Shenzhen, metropola de la porțile Hong Kong.

Hu Xijin, redactor șef al cotidianului naționalist Global Times, care a difuzat una dintre aceste înregistrări, vede un semn că Beijingul se pregătește să intervină militar în regiunea autonomă dacă situația nu se destinde.

"Dacă elementele violente din Hong Kong (...) nu înțeleg sensul adunării poliției militare în Shenzhen, actele lor vor fi de autodistrugere", a avertizat Hu, pe rețelele sociale, apreciind că este "facil pentru stat să zdrobească o mână de derbedei" în fosta colonie britanică.

Armata chineză dispune de peste o mie de oameni în garnizoana sa din Hong Kong, care nu sunt însărcinați însă să participe la menținerea ordinii, cu excepția unei cereri a guvernului local.