Vladimir Putin a făcut luni un apel la un "dialog serios" pentru "a evita haosul" dupa sfârşitul tratatului de dezarmare nucleară INF, avertizand că Rusia va fi "constrânsă" să producă noi rachete dacă Wasingtonul o face şi punând în gardă împotriva "unei curse nelimitate a înarmărilor", potrivit Le Vif, citat de Rador.

Trump si PutinFoto: Captura YouTube

Statele Unite şi Rusia au oficializat vineri sfârşitul tratatului încheiat în timpul Războiului Rece, acuzându-se reciproc de moartea acestui text bilateral emblematic.

"Pentru a evita un haos în care nu există nicio regulă, limită sau lege, trebuie să ne gândim încă o dată la toate consecinţele periculoase posibile şi să începem un dialog serios fără ambiguităţi", a spus dl Putin într-o declaraţie publicată de Kremlin.

"Rusia consideră necesar să relansăm în întregime şi fără întârziere negocieri care să asigure stabilitatea strategică şi securitatea. Noi suntem gata pentru asta", a subliniat dl Putin.

El a avertizat împotriva unei "curse nelimitate a înarmărilor", dacă Washingtonul se lansează în producţia de rachete interzise de INF.

În acest caz, "Rusia va fi constrânsă să înceapă punerea la punct a unor rachete analoge" celor ale Statelor Unite, a avertizat el, ordonând ministerelor Apărării şi Afacerilor Externe şi serviciilor de informaţii să urmărească "cu atenţie" iniţiativele luate de Washington în domeniu şi asigurând că acţiunile Moscovei vor avea "exclusiv un caracter de reciprocitate".