British Airways (BA) a pierdut acțiunea prin care încerca în instanță să blocheze grevele anunțate de piloți, care ar putea avea loc luna viitoare și afecta planurile de călătorie ale unor sute de mii de pasageri. Sindicatul piloților, Balpa, ar putea acum să anunțe datele grevelor cu un preaviz de două săptămâni. Totuși, s-a afirmat că nu vor fi fixate datele înainte de noi negocieri cu compania, care intenționează să înainteze cazul unei curți de apel.

British AirwaysFoto: ba.com

O înaltă curte a respins argumentul lui BA că votul pentru grevă ar fi invalid. Aproximativ 93% din cei 4.000 de piloți ai BA au votat în favoarea acțiunii după ce au respins o propunere de salarizare pentru următorii trei ani. Secretarul general al Balpa, Brian Strutton, a spus: „Deși este legal să o facem, nu am stabilit datele grevei pentru a-i da o ultimă șansă lui BA de a se angaja în negocieri cu noi la agenția de conciliere și arbitraj privind plățile și recompensele piloților. Compania însăși a recunoscut că o singură zi de grevă o va costa mai mult decât cererile piloților, așa că mingea este în terenul lor pentru a avea grijă de piloți și a asigura că oamenii își vor continua vacanțele așa cum au planificat.” Un purtător de cuvânt al companiei aeriene a spus că BA rămâne deschisă pentru discuții, adăugând: „Suntem foarte dezamăgiți de decizia curții. Vom continua pe orice cale să apărăm concediile sutelor de mii de oameni din această vară.”

Piloții au propus o schemă de salarizare superioară inflației, care să includă și o cotă din profit, argumentând că au acceptat reduceri de salarii când BA se confrunta cu efectele crizei financiare și că ar trebui să participe la beneficii după ce compania și-a revenit. BA a contribuit în 2018 cu cea mai mare cotă la profitul grupului IAG (2,9 miliarde de euro) din care face parte.

BA, care transportă 145.000 de pasageri zilnic, a făcut o ofertă de 11,5% pentru trei ani, pe care piloții nu o acceptă. Compania afirmă că o ofertă similară făcută celorlalți angajați a fost recomandată membrilor lor de sindicatele Unite și GMB.

Grevele planificate de mii de lucrători în aeroporturi pot afecta și ele în această vară zborurile de vacanță și perturba activitatea la aeroportul Heathrow, principala bază a lui BA, începând din aceste zile. Directorul general al aeroportului, John Holland –Kaye, a acuzat sindicatul Unite că anunță greve pentru „a-și arăta mușchii”. A adăugat că Unite a vizat intenționat primul weekend după ce s-au închis cele mai multe școli de stat, cea mai aglomerată perioadă la Heathrow: „Oamenii vor vedea cozi mai lungi la controalele de securitate, dar ne concentrăm să asigurăm rutele pentru familii așa cum vom putea, în ciuda acestei greve total inutile.” (The Guardian)