Președintele afgan Ashraf Ghani a cerut marți "lămuriri" din partea Statelor Unite după ce Donald Trump a declarat că ar putea câștiga foarte ușor războiul din Afganistan dar nu vrea să "omoare 10 milioane de persoane", scrie AFP.

Donald TrumpFoto: White House

"Dacă aș fi vrut să câștig războiul, Afganistanul ar fi dispărut de pe suprafața pământului", a afirmat Trump, care l-a primit luni la Casa Albă pe premierul pakistanez Imran Khan. "S-ar fi terminat în zece zile", a adăugat el. "Dar nu vreau să omor zece milioane de persoane".

Comentariile sale au stârnit furie și indignare în Afganistan unde populația, traumatizată de decenii de conflict, se teme de o retragere precipitată a forțelor americane și de revenirea la putere a talibanilor sau chiar un nou război civil.

"Guvernul Republicii islamice Afganistan cere lămuriri asupra declarațiilor președintelui american", a anunțat biroul președintelui Ghani, într-un comunicat.

Trump a afirmat, de asemenea, că Pakistanul va ajuta Statele Unite să se retragă din Afganistan și că există un "potențial enorm" în relațiile dintre Washington și Islamabad.

Kabulul și Washingtonul reproșează însă de mult timp Pakistanului că alimentează conflictul afgan susținând talibanii. În ianuarie 2018, Donald Trump a acuzat Islamabadul că "adăpostește teroriștii pe care noi îi alungăm din Afganistan".

Influența Pakistanului asupra insurgenților, alungați de la putere în 2001 de o coaliție internațională condusă de Statele Unite, este percepută însă drept un element esențial pentru a pune capăt celor 18 ani de prezență americană în Afganistan.

Președintele afgan este iritat și de faptul că este ținut departe de negocierile de pace derulate de un an între Statele Unite și talibani.

Trimisul american pentru pace în Afganistan, Zalmay Khalilzad, a ajuns marți la Kabul înaintea celei de-a opta runde de negocieri pe care o va avea cu talibanii. Aceste negocieri ar urma să înceapă în zilele următoare la Doha.