Proprietarul britanic al celui de-al doilea petrolier sechestrat vineri de iranieni în Golf, Mesdar, sub pavilion liberian, a anunţat că nava a fost eliberată, notează AFP citat de Agerpres.

Stramtoarea OrmuzFoto: Google Maps

"Comunicaţiile au fost restabilite cu nava. Comandantul a confirmat că gărzile înarmate au părăsit-o şi că nava este liberă să îşi continue drumul. Toţi membrii echipajului sunt teferi şi nevătămaţi", a explicat compania Norbulk Shipping într-un comunicat.

Guvernul britanic a denunţat vineri "confiscarea inacceptabilă a două nave", una britanică şi una liberiană, de către Iran.

"Sunt extrem de preocupat de confiscarea a două nave de către autorităţile iraniene în Strâmtoarea Ormuz", a declarat şeful diplomaţiei de la Londra, Jeremy Hunt, într-un comunicat, acuzând "confiscările inacceptabile".

Este vorba despre o navă britanică şi alta "sub pavilion liberian", a precizat el.

In același timp Gardienii Revoluției din Iran au declarat că au capturat un singur petrolier britanic, Stena Impero, au transmis mai multe surse militare citate de agenția de presă semioficială Tasnim, conform BBC și Reuters preluate de Mediafax.

„Contrar rapoartelor, petrolierul nu a fost capturat. I-a fost permis să își continue traseul după ce a fost avertizat în legătură cu măsurile de siguranță de către forțele iraniene”, au transmis sursele militare.