Autoritățile portugheze au decis să suspende acordarea de vize pentru cetățenii iranieni din rațiuni de securitate, a declarat ministrul de Externe, Augusto Santos Silva, în timpul unei audieri în Parlament, potrivit Mediafax care citează Reuters.

Femei in IranFoto: Captura YouTube

Întrebat de un parlamentar dacă o astfel de măsură a fost sau nu adoptată, Santos Silva a declarat: „Da, le-am suspendat din motive de securitate. (...) Voi oferi explicații ulterior, însă acestea nu vor fi publice”.

Ministrul de Externe nu a mai făcut alte referiri la acest subiect până la finalul audierii, iar autoritățile iraniene nu au reacționat imediat la anunțul acestuia.

Decizia Lisabonei vine în contextul tensiunilor dintre Iran și mai multe state occidentale. Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul.

Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene. În replică, regimul de la Teheran va înceta să respecte câte o prevedere a Acordului nuclear la fiecare 60 de zile, dacă țările semnatare nu iau măsuri pentru protejarea Iranului de sancțiunile impuse de Statele Unite. Teheranul are o relație tensionată și cu Londra, după ce autoritățile britanice au capturat un petrolier iranian în Gibraltar.