Liderul laburiștilor, principalul partid britanic de opoziție, a cerut marți viitorului premier conservator să organizeze un nou referendum asupra Brexitului, precizând că va milita pentru rămânerea în Uniunea Europeană, scrie AFP.

Jeremy CorbynFoto: Captura YouTube

"Indiferent de cine va fi noul premier, va trebui să aibă curajul să confrunte acordul sau lipsa unui acord (de divorț cu UE) unui vor popular", a scris Jeremy Corbyn, într-o scrisoare adresată membrilor Partidului Laburist.

"În aceste circumstanțe, vreau să afirm clar că Labour va face campanie pentru menținerea (în UE) în fața unui +No deal+ sau a unui acord conservator care nu protejează economia și locurile de muncă", a adăugat el.

Corbyn a subliniat că partidul său a încercat să propună un compromis bazat pe menținerea țării într-o uniune vamală strânsă - sinonim cu o politică comercială și vamală comună - și o "o relație puternică în cadrul pieței unice" dar premierul Theresa May a refuzat.

May a susținut întotdeauna ieșirea din uniunea vamală și din piața unică pentru a permite țării sale să încheie acorduri comerciale cu terțe țări și să limiteze imigrația europeană.

Confruntată cu o triplă respingere de către deputați a acordului pe care l-a negociat cu Bruxellesul în noiembrie, a încercat să întindă o mână laburiștilor, la jumătatea lui aprilie. Dar, o lună mai târziu, aceștia din urmă au întrerupt discuțiile. În fața impasului privind Brexitul, May a a fost constrânsă să-și anunțe demisia, trei săptămâni mai târziu.

Doi candidați sunt în cursă pentru a o înlocui în fruntea partidului Conservator și a guvernului: fostul șef al diplomației Boris Johnson și actualul titular al portofoliului, Jeremy Hunt. Ei vor fi departajați prin votul a 160.000 de membri ai Conservatorilor, rezultatul urmând să fie anunțat în 23 iulie.

Johnson, considerat favorit, este partizanul unei poziții dure în fața Bruxellesului și nu exclude o ieșire fără acord.

În scrisoarea de marți, Corbyn că "niciun rezultat asupra Brexitului" nu permite "salvarea locurilor de muncă, a drepturilor lor și a nivelului de viață" al britanicilor. Acesta a cerut din nou organizarea de alegeri parlamentare pentru a pune capăt la "nouă ani de austeritate" care au condus la "o țară devastată de inegalități și de creșterea sărăciei".