Condamnând presiunea exercitată asupra Iranului de către SUA, ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a recomandat SUA să nu se retragă din acordul nuclear istoric, avertizând că "Lumea nu trebuie să deschidă Cutia Pandorei în Orientul Mijlociu", scrie Sabah, citat de Rador.

Condamnând presiunea exercitată asupra Iranului de către SUA, ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a recomandat Statele Unite să nu se retragă din acordul nuclear istoric, avertizând că "Lumea nu trebuie să deschidă Cutia Pandorei în Orientul Mijlociu".

În ciuda faptului că Iranul a declarat că nu are nicio legătură cu atacurile asupra a două nave petroliere în Golful Oman, ce au avut loc marţea trecută, SUA consideră Iranul responsabil de aceste acte şi decid trimiterea în zonă a 1000 de militari, fapt de a declanşat reacţia Chinei.

Decizia SUA de a desfăşura în această regiune alţi 1000 de militari şi neacordarea de sprijin Iranului în ceea ce priveşte decizia ţărilor semnatare ale acordului nuclear de a impune sancţiuni a favorizat creşterea considerabilă a riscului de confruntări în regiune, în urma ameninţării de intensificare a activităţii de îmbogăţire a uraniului.

O mie de soldaţi americani în Orientul Mijlociu

SUA s-au retras anul trecut din acordul nuclear semnat în 2015 între cele 5 state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU şi Germania şi Iran, susţinând că Iranul desfăşoară activităţi pentru fabricarea de rachete, pentru creşterea influenţei în Orientul Mijlociu şi de sprijin a terorismului, iar anul acesta au decis impunerea de sancţiuni.

În aceeaşi zi, adjunctul secretarului apărării al SUA, Patrick Shanahan, a declarat că şi-a pus semnătura pe decizia de a trimite în această regiune a încă o mie de militari pentru apărarea de ameninţările ce vin din Iran.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat după întâlnirea de la Beijing cu ministrul de externe al Siriei,Walid al-Moualem, ca "SUA nu ar trebui să soluţioneze problema cu Iranul exercitând o presiune maximă. Bineînţeles, China este îngrijorată de situaţia din Golf şi în ceea ce priveşte problema iraniană. Lansăm un apel părţilor la moderaţie, abţinerea de la acţiuni provocatoare care să favorizeze creşterea tensiunii".

Wang a continuat: "SUA trebuie să-şi schimbe metoda de a exercita presiune maximă. Comportamentul unilateral nu există în dreptul internaţional. O astfel de atitudine nu soluţionează criza, din contră, o amplifică".

Wang a subliniat că Iranul trebuie să acţioneze cu prudenţă şi a adăugat: "Acordul nuclear semnat cu Iranul este calea cea mai potrivită pentru a soluţiona problema nucleară. Înţelegem unghiurile de vedere diferite ale părţilor interesate. Dar înainte de toate ar trebui aplicate prevederile acordului nuclear. Sperăm ca Iranul să aibă o atitudine prudentă în privinţa retragerii din acord. China aşteaptă ca şi celelalte părţi semnatare ale acordului să respecte drepturile legitime şi interesele Iranului".