Cu toate că din ce în ce mai multe persoane sunt îngrijorate în legătură cu posibilitatea de a fi dezinformați și aleg să apeleze la surse de încredere, acestea nu sunt mai dispuse să contribuie financiar pentru jurnalism de calitate, scrie BBC News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acestea sunt două dintre ideile principale din Raportul pentru Știri digitale, un proiect de cercetare al institutului Reuters, de la Universitatea Oxford. Studiul se bazează pe chestionare completate de 75.000 de oameni din 38 de țări. 55% dintre cei chestionați au spus că sunt îngrijorați în legătură cu informațiile false, iar în multe locuri trendul știrilor false capătă amploare, în ciuda eforturilor din partea guvernului și a rețelelor de social media, eliminare a acestora.

Raportul arată că aproximativ un sfert din oameni reacționează la fenomenul știrilor false prin căutarea surselor "cu reputație". Un participant britanic a declarat: "Cred că sursele pe care te bazezi sunt cele tradiționale, care au vechime, precum BBC, Guardian, Independent".

Însă încrederea în știri scade la nivel global. În UK procentul celor care au încredere în reportejele de știri este de 40%, față de 51% în 2015. Chestiunile polarizante, ca cea a Brexitului sau a schimbărilor climatice duc la suspiciuni legate de felul în care media descrie situația.

Deși problema dezinformării este importantă pentru oameni, nu sunt semne care să arate că aceștia devin mai dispuși să suporte costurile unui jurnalism de calitate. Raportul arată că numărul celor care plătesc abonamente sau care contribuie la susținerea agențiilor a crescut foarte puțin.

Întrebați ce ar alege dacă ar putea avea un singur abonament lunar, 37% au răspuns că ar opta pentru un serviciu video, 15% ar alege un serviciu pentru muzică și numai 7% ar plăti pentru știri.